Kultura
0

Izložba Asocijacije arhitekata BiH u Barceloni

Sarajevo-x.com
Nakon što je bila prikazana u Sarajevu u decembru 2010, zatim u Beogradu u maju 2011. na 6. beogradskoj internacionalnoj nedjelji arhitekture - BINA, izložba "RESTART - Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010" sada putuje u Barcelonu.
Izložba u organizaciji Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini (AABiH) u Barceloni će biti održana 14. jula 2011.

Radi se o prvom projektu takve vrste u posljednjih 15 godina koji predstavlja pisani trag o tome šta se dešavalo s arhitekturom i arhitektima o tom periodu u Bosni i Hercegovini, kao i o dešavanjima u društvu sa refleksijom na arhitekturu.

Projekt obuhvata 115 radova autora iz cijele BiH iz raznih oblasti arhitekture, koji su odabrani između 380 prijavljenih radova. Ulogu selektora Organizacioni odbor AABiH je povjerio Hansu Ibelingsu, svjetski poznatom historičaru i kritičaru arhitekture, koji je jedan od osnivača i glavni urednik uglednog arhitektonskog magazina "A10 new European architecture" s referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima.

Izborom internacionalnog selektora, koji je dao teorijsko-analitički osvrt na recentnu arhitekturu u BiH, promovira se međunarodni značaj arhitektonskog iskaza u BiH i preispituju dosezi i pozicija domaće arhitektonske scene u odnosu na savremeni evropski arhitektonski prostor.

Otvorenje izložbe u Barceloni je 14. jula 2011. u sjedištu COAC.a - Kolegija Arhitekata Katalonije, sala Picasso i bit će otvorena do 3. septembra 2011. Ulaz je slobodan.

Osim predstavnika Kolegija arhitekata Katalonije, te brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine u Barceloni i Španiji, otvorenju izložbe će prisustvovati i predsjednica Upravnog odbora AABiH arhitektica Alma Sadović.

Dizajn postavke izložbe uradila je grupa arhitekata Filter iz Sarajeva, a podršku u organizaciji izložbe u Barceloni dali su DzAA Arquitectos i Sala Ferusic Arqiutectes.

Finansijsku potporu realizaciji izložbe RESTART u Barceloni obezbjedili su Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo. Nakon Barcelone izložba će nastaviti svoj put u ostale evropske gradove.