Kultura
0

Izložba Arhiva FBiH "Sarajevski atenat" otvorena u Mostaru

FENA
Nakon hrvatskog grada Metkovića, sinoć je u Mostaru otvorena izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Sarajevski atentat".

O Sarajevskom atentatu govorio je direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković, koji je podsjetio na dane kada je nadvojvoda Franz Ferdinand prije 100 godina došao iz Metkovića u Mostar gdje je održao kratak govor.

Odatle je vozom nastavio put prema Sarajevu gdje je ubijen u atentatu koji je izveo Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna".

Jerković je naglasio da je izložba "Sarajevski atentat" prezentirala stroge istorijske činjenice i da se u Arhivu Federacije nisu upuštali u ideološko razmatranje ovog događaja.

On je uputio apel svim vladama i ljudima da međusobno razgovaraju i traže mir, jer kako je rekao, "ne postoji nijedan problem koji se uz dobru volju ne može riješiti".

Izložba će biti postavljena i u Trstu, odakle je Franz Ferdinand krenuo na svoj posljednji put, a "putovanje" će završiti u Sarajevu, 28. juna ispred Katedrale, saopćeno je iz Službe za informiranje Arhiva FBiH.