Kultura
0

Izložba Aleksandre Knežević u Japanu

FENA
Izložba Aleksandre Nine Knežević “Sarajevo – redizajn grada”, koja je bila predstavljena u okviru ovogodišnjeg festivala Sarajevska zima, biće predstavljena u galeriji Soso u japanskom gradu Sapporu od 13. maja do 9. juna.

Na poziv japanskog magazina Shift, sarajevska umjetnica će izložiti plakate, razglednice i digitalni font koji predstavlja stilizovane simbole Sarajeva. A 65 različitih piktograma, slikovnih simbola u digitalnom “Dingbat Fontu” povezani su sa slovnim simbolima, tako je slovo V – vijećnica, I – ibrik, T – tramvaj…

Umjetnica je na taj način napravila novi, redizajnirani grad, jer je poslije ratnih razaranja, većina urbane strukture grada ostala neobnovljena. Njen projekt je mali doprinos da se on “redizajnira”.

Aleksandra Nina Knežević rođena je 1973. godine u Sarajevu, diplomirani je grafički dizajner. Njeni radovi su nagrađivani u Bosni i Hercegovini (No Limit Festival, Collegium Artisticum) i na dizajn festivalima u inostranstvu (Slovenija, Japan, Engleska, Italija...).

Radila je kao Art Director za reklamnu agenciju J.Walther Thompson (Slovenija) i kao ilustrator slovenačkog izdanja magazina Elle. Od prošle godine je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH).