Sarajevo
0

Izložba 300 slika iz ratnog ciklusa Ede Murtića

FENA
Izložba više od 300 slika, crteža i gvaševa iz ratnog perioda 90-ih godina prošlog stoljeća slavnog hrvatskog slikara Ede Murtića bit će otvorena večeras u ponoć u sarajevskoj Vijećnici u sklopu 14. Sarajevo Film Festivala.

Autorica izložbe je supruga pokojnog Murtića, Goranka, a pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i sporta KS-a i Poglavarstvo Grada Zagreba.

Kako je na konferenciji za novinare održane danas u povodu otvaranja izložbe rekao kantonalni ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović radi se o velikoj i sjajnoj izložbi koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih 10 godina.

Naveo je da su na ideju o postavljanju ove izložbe on i Goranka Murtić došli prilikom susreta u Parizu prošle godine, te su se, zajedno s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, upustili u ovu "avanturu", budući da je vrijednost slika koje će biti izložene u Vijećnici procijenjena na tri miliona maraka.

Hadžihafizbegović je, također, naglasio da nema primjerenijeg mjesta za održavanje ovakve izložbe od Vijećnice, kao mjesta koje je stradalo u ratnom barbarstvu.

Gradonačelnik Zagreba Bandić je rekao da pomaganjem organizacije ove izložbe ima čast da vraća dug svom prijatelju Murtiću, a izrazio je nadu da će Vijećnica ponovo postati ono što treba biti - kultno mjesto sarajevske kulture.

Za Bandića Murtić nije samo najveći hrvatski slikar 20. stoljeća, nego i čovjek koji je kao antifašistički borac pokazao put kojim treba ići.

Autorica izložbe Goranka Murtić je otkrila da je ovo premijerno izlaganje Murtićevog ratnog ciklusa, jer je samo oko 10 posto ovih slika parcijalno prikazano. Kaže da ih je složila u kompoziciju koja djeluje snažno, te da će ovaj ciklus slika biti poklonjen gradu Zagrebu.

Na kraju je o Murtićevom djelu govorio i književnik Mile Stojić, njegov dugogodišnji poznanik.

Stojić je ovu izložbu nazvao kulturnim događajem prvog reda, a izlaganje Murtićevog ratnog ciklusa u Vijećnici djeluje autentično, kao da je izložba namijenjena tom prostoru. Naglasio je da Sarajevo ima čast da bude prvi domaćin ovakve izložbe nakon Murtićeve smrti.