Kultura
0

Izadata knjiga "Mladi u vrtlogu puberteta i adolescencije"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Danas je iz štampe izašla knjiga "Mladi u vrtlogu puberteta i adolescencije" autora Branka Barišića Jojića, koja opisuje razdoblje predpuberteta, puberteta i mladenaštva.

U proslovu knjige autor je istaknuo kako je knjiga namijenjena mladim ljudima, njihovim roditeljima, skrbnicima, odgajateljima i nastavnicama te da ona opisuje jedno od najburnijih razdoblja u razvoju i sazrijevanju čovjeka.

Knjiga donosi osvrt na sve probleme s kojima se mladi susreću, kao što su problemi ovisnosti, seksualnog razvoja, kontracepcije, spolno prenosivih bolesti, problem suicida, anoreksije, bulimije i sl.

Gledano s psihološko-pedagoškog aspekta, autor je stručno objasnio svu složenost fenomena predpuberteta, puberteta i adolescencije.

Knjiga "Mladi u vrtlogu puberteta i adolescencije" ima a četiri poglavlja. Prvo poglavlje "Psihički razvoj djeteta" obuhvaća djetetov razvoj nakon rođenja i razvojne norme, a drugo poglavlje "Predpubertetska i pubertetska dob" govori o vremenskom nastajanju puberteta, spolnim razlikama kod dječaka i djevojčica, spolnosti mladih, te o prvim nagonima spolnosti.

Također, u drugom poglavlju opisani su utjecaji televizije i računala na zdravlje, različite vrste ovisnosti kao što je ovisnost o cigaretama, alkoholu, te različitim drogama i njihovim štetnim utjecajima.

Autor u četvrtom poglavlju "Mladost i adolescencija" piše o mladima u vrtlogu strasti, tetovažama i piercingu, spolnom odnosu, ljubavi i ljubomori, neželjenoj trudnoći, različitim spolnim bolestima, te psihološkim stanjima kao što je aneksiznost i depresija.Četvrto poglavlje knjige sadrži različite dodatke.

Recenzenti knjige "Mladi u vrtlogu puberteta i adolescencije" su pedijatrica Ingeborg Barišić i neuropsihijatar Boris Maslov. Urednici knjige su autor Branko Barišić Jojić i prof Zdravko Nikić koji je i lektor i korektor.

Predstavljanje knjige "Mladi u vrtlogu puberteta i adolescencije" bit će upriličeno 21. aprila u Mostaru u sklopu manifestacije "Mostarsko proljeće 2009.".