Zlatko Topčić
0

"Iza Kamernog teatra 55 je izuzetno uspješna sezona"

FENA
Sjajne kritike i osvojene nagrade te mnogobrojna gostovanja u BiH i inostranstvu potvrdili su da je Kamerni teatar 55 iza sebe ostavio još jednu izuzetno uspješnu sezonu i potvrdio status najnagrađivanijeg teatra u BiH, ocijenio je danas za Fenu direktor te pozorišne kuće Zlatko Topčić.

On je naveo da će Kamerni teatar 55 u novu godinu ući s iznimno umjetničkim i ambicioznim repertoarom, koji će donijeti tri premijerne predstave.

Tako je ovih dana već počeo rad na predstavi "Staza divljači", u bh. varijanti prevedena kao "Bjesnilo", koju će prema tekstu Franca Ksavera Kreca režirati Sulejman Kupusović. Predstava bi premijerno trebala biti izvedena početkom fenruara.

Krajem istog mjeseca predviđena je i premijera predstave "Bolest porodice" italijanskog pisca Fausta Paravidinija koju će režirati Selma Spahić, dok će u aprilu ili maju biti održana premijera predstave "Kamen" u režiji Dine Mustafića.

Govoreći o ovogodišnjim gostovanjima, Topčić je naveo da je Kamerni teatar 55 s kultnom predstavom "Helverova noć" u februaru gostovao u Nikšiću, te proglašen apsolutnim pobjednikom. Nagrađen je za najbolju glumicu, najboljeg glumca te najbolju predstavu u cjelini.

S istom je predstavom gostovao u novembru na festivalu u Madridu. Iako festival nije kompeticijskog karaktera, predstavu "Helverova noć" kritičari i publika proglasili su najboljom među teatrima iz cijele Evrope.

Ovaj je teatar gostovao i s predstavom "Bog pokolja" na Međunarodnom teatarskom Skupi festivalu u Skoplju, dok je s komadom "Žaba" pobrao brojne pozitivne kritike i nagrade. Osim gotovo svih većih gradova u BiH, ta je predstava igrana i pred publikom u Poljskoj, Zadru, Zagrebu i Beogradu.