Kolege o velikoj glumici
0

Iza Ines Fančović ostaje velika praznina

FENA
Istaknuti teatarski i kulturni djelatnici u BiH s velikom su tugom primili vijest o smrti doajenke bh. glumišta Ines Fančović, Šibenčanki koja je veliki dio života i umjetničkog djelovanja poklonila Sarajevu. Svi su istog mišljenja - iza nje će na teatarskoj sceni ostati praznina.

"Teško je izraziti misao o svemu što je za Kamerni teatar 55 značila Ines Fančović. U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da je otišla velika glumica. Pokazala je da se pravom Sarajkom i Sarajlijom može postati i vlastitim izborom - na taj način još i prije - a ne samo slučajnošću mjesta rođenja. Pripadala je plejadi glumaca koji su etablirali Kamerni teatar 55 kao kultno mjesto regionalnog teatarskog života", kazao je danas za Fenu direktor Kamernog teatra 55, matične kuće Ines Fančović, Zlatko Topčić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer smatra da je Ines Fančović bila veoma rijetka glumica, čiji se opus protezao od drame u užem smislu, preko komedije, do nekih savremenih vrsta koje je kao veteranka odlično igrala.

"Tu prvenstveno mislim na teatar apsurda, farsu i komediju u najširem smislu riječi. Međutim, ona je bila jedna od rijetkih bh. glumica koja se iskazala i u muzičkom teatru. Bila je vrlo istaknuta interpretatorka operete, a nastupala je i u operama. Ona je jedna rijetka pojava u bh. teatarskog životu i zato će ostati velika praznina kada je u pitanju njen odlazak sa životne scene", istaknuo je Gojer.

On je ujedno dao prijedlog da Kamerni teatar 55, kao matična kuća ove glumice, u znak odavanja časti njenom liku i umjetničkom tragu osnuje godišnju nagradu s njenim imenom za najbolju žensku ulogu koja se ostvari na sceni ovog teatra.

Sahrana i komemoracija Ines Fančović bit će održana u utorak, 23. augusta na gradskom groblju Bare.

Fančović je većinu bogate karijere provela u Kamernom teatru 55 gdje je radila od dolaska u Sarajevo 1960. godine, grad koji nije napustila ni za vrijeme rata. Tokom karijere ostvarila je niz uloga na teatarskoj sceni, a glumila je i u serijama "Velo misto", te "Memoari porodice Milić".