Kultura
39

"Iz sufijske riznice" šejha Ibriševića: Svijet je u krizi bolesne halapljivosti

FENA
Knjiga "Iz sufijske riznice" autora šejha Sejjid Saliha ef. Ibriševića Farukija, promovirana je u Sufijskom centru u Sarajevu, a nastala je preinakom usmenog predavanja autora u pisani tekst i tretira različite vjerske i životne teme kroz prizmu sufijskog odnosno duhovnog svjetonazora.

Svjestan opasnosti koju predstavlja neznanje, autor ovom knjigom doprinosi, kako je kazao Muamer Durmišević "da svi zajedno naučimo, saznamo i probudimo u sebi tragaoca za istinom".

Ibrišević se u knjizi, pored ostalog, posebno osvrnuo na današnji krizu u svijetu, krizu muslimana i kaže da je opasna vatra nacionalizma, fašizma, kapitalizma, komunizma i ostalih ideologija zahvatila svijet, i da plamen te vatre danas dotiče i Arape, Irance, Pakistance, Turke, pa i naše prostore.

Kaže da je današnji arapski svijet zapao u krizu koja razdire njihovo tkivo te da je "to kriza bolesne halapljivosti za dunjalučkim bogatstvima i položajima, arapske zemlje su se pretvorile u oligarhije i dinastije koje ne prežu ni od čega kako bi sačuvale svoje zlatne stolice".

"Bolest je nacionalizam, bolest je ljubav za ovim svijetom, bolest je neznanje i od tih bolesti islamski svijet danas boluje", kaže autor i ističe da su to manjkavosti koje razaraju društvo i te manjkavosti treba pobijediti kako na kolektivnom tako i na individualnom, pojedinačnom planu.

Ibrišević kaže da su nacionalizam i kapitalizam veliki grijeh.

"Nacionalizam je haram, veliki grijeh, kao i kapitalizam i okrenutost njemu, jer vidimo šta se sve danas po svijetu radi upravo zbog bolesnih želja za kapitalom. Kapitalizam porobljava ljude i od njih pravi stoku. Mi se moramo okrenuti sebi i obračunati se sa samim sobom i to je jedini način da se spasimo ovih zala", ističe autor.

Šejh Salih ef. Ibrišević je ugodno i priželjkivano društvo stotinama svojih sljedbenika. Govori, predaje, prevodi i piše na teme iz sufizma, akaida, ahlaka, tefsira, hadisa, fikha, arapske lingvistike, prirodnog okruženja i nauke općenito i izvrstan je poznavalac rješenja hanefijske pravne škole.

Autor je knjiga Pravi put i stranputice, Risala, Ako hoćeš derviš bit, Šejhov govor znaj istina je, Govor sufije. Preveo je djela Dragulji Mudrosti, četiri djela Mekkanskih otkrovenja od čuvenog Šejh Ekbera ibn Arebija.

Izdavač knjige je Sufijski centar Sarajevo, a štampala ju je Izdavačka kuća Dobra knjiga Sarajevo.