Svi "peru ruke" od institucija kulture
12

Iz NUB BiH od Valentina Inzka traže da im kaže kome se trebaju obratiti

Piše: A. Dž.
Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Iako tačka o dodjeli granta institucijama kulture od značaja za državu, među kojima je i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, još uvijek nije došla na dnevni red u Vijeću ministara, uposlenici se nadaju da će njihova aplikacija dobiti pozitivan odgovor.

To je jedina nada za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku da barem za kratko osigura opstanak i da je ne zadesi sudbina Zemaljskog muzeja, koji je nakon 124 godine postojanja početkom oktobra morao zatvoriti vrata.

No, to ipak ne rješava dugogodišnju agoniju Nacinalne i univerzitetske biblioteke BiH, u kojoj se nalaze zajedno sa ostalih šest institucija kulture koje imaju neriješen pravni status i od kojih nadležni "peru ruke". Zbog toga su se obratili visokom predstavniku Valentinu Inzku.

"U skladu sa njegovom ulogom jedinog tumača Dejtonskog sporazuma, pisali smo mu da nam kaže kome da se obratimo", kaže direktor NUB BiH Ismet Ovčina.

Izražava nadu da će nadležni ispuniti svoje obećanje i do Nove godine riješiti status ove i ostalih institucija kulture. Do tada, kaže, njima preostaje da čine sve napore i svojim radom održe u životu instituciju osnovanu davne 1945. godine.

U suprotnom, NUB će tužiti državu BiH, koja je dužna preuzeti prava i obaveze osnivača.

"Naš advokatski tim već ima spremnu dokumentaciju. Nije nam drago što ćemo to uraditi, ali nadležni nam trebaju reći da li mi trebamo raditi i postojati", ističe Ovčina.

Dodaje da su nakon donacije od 5.000 KM, koju im je nakon nestanka struje uručio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, dobili još 2.000 KM od načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. No, to ni približno ne rješava nagomilane dugove.