Kultura
0

Iz budžeta Grada Sarajeva 30.000 KM za ediciju "Bošnjačka književnost"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Bošnjačku zajednicu kulture "Preporod" i s predsjednikom prof. dr. Šaćirom Filandrom potpisala Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva u 2008. kao podršku toj zajednici.

Grad Sarajevo će u ovoj godini podržati aktivnosti "Preporoda" s 30.000 KM, a novac će biti utrošen za realizaciju projekta edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga.

Radi se o dužem projektu koji traje 10 godina i trajat će još 20-ak godina. To su fundamentalni kulturni projekti koji nisu stvar dnevne upotrebe i dnevnog značaja, kazao je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Šaćir Filandra.

On je zahvalio na pomoći te je pohvalio nastojanja Grada i gradonačelnice Borovac da unaprijedi saradnju s kulturnim društvima. Dodao je da su i prethodnih godina sredstva dodijeljena od Grada korištena za iste namjene.

"Grad Sarajevo ima zadovoljstvo da može pomoći jedan značaj projekt Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" a to je štampanje edicije koja predstavlja sveobuhvatnu građu kada je u pitanju bošnjačka kultura i književost", kazala je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica Sarajeva je naglasila da Grad u okviru budžeta pomaže rad nacionalnih kulturnih društava bošnjačkog, hrvatskog, srpskog, jevrejskog i drugih naroda koji žive u Sarajevu. Gradonačelnica Borovac će posjetiti i ostala društva da bi se upoznala o stvarnim njihovim potrebama i aktuelnim dešavanjima.

"Sva društva imaju projekte koje su kandidirali Gradu i Grad izdvaja gotovo jednake iznose za sva kulturna društva", kazala je gradonačelnica Borovac naglasivši da će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" te Jevrejsku zajednicu.