Kultura
0

Iz budžeta Grada Sarajeva 120.000 KM projektu Ars Aevi

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Art Depo Ars Aevi na Skenderiji i s generalnim direktorom Udruženja građana Umjetnost epohe Ars Aevi Enverom Hadžiomerspahićem potpisala Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva u 2008. godini za troškove godišnjeg održavanja Art Depoa Ars Aevi i druge programske aktivnosti.

Grad Sarajevo ove godine izdvojio je 120.000 KM kao podršku za rad Fondacije Ars Aevi. Od tog iznosa 100.000 KM bit će utrošeno za rad članova Fondacije, njihove putne troškove, odnosno prikupljanje građe umjetničkih vrijednosti za kolekcije koje se rade u prostoru Depoa Ars Evi, a 20.000 bit će utrošeno za održavanje postavke u Depou Ars Aevi.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je istakla spremnost Grada Sarajeva kao suosnivača Fondacije Ars Aevi da nastavi da podržava Projekt Ars Aevi prepoznajući ga kao jedan od vodećih dugoročnih razvojnih projekata grada Sarajeva.

Grad Sarajevo s Kantonom Sarajevo inicijator je i suosnivač Fondacije ARS AEVI i jedan je od njenih najsnažnijih finansijera, kazala je gradonačelnica Borovac naglasivši da Grad već osam godina zaredom finansijski pomaže Ars Aevi.

Direktor Udruženja građana Umjetnost epohe Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić je naglasio da su nakon višegodišnjeg čekanja da se riješe imovinskopravni odnosi na terenu lokacije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, ti odnosi konačno riješeni, te kako će UNESCO u saradnji s vladom Italije u ovoj godini početi radove na izvedbenom projektu koji će raditi u studiju Renza Piana.

«U ovom periodu naši italijanski partneri zajedno s UNESCO-om, vladom Italije, Ministarstvom vanjskih poslova, s regionom Toskana i drugim partnerima će da formiraju fond od 3.000.000 eura koji bi bio dovoljan za izgradnju prvog bloka Muzeja Centra Ars Aevi», kazao je Hadžiomerspahić.

Počeci radova na izgradnji prvog bloka bi mogli biti u proljeće 2009. godine.

«Taj prvi blok Muzeja Ars Aevi će ustvari da bude pilot projekt na osnovu kojeg ćemo da provjerimo kakvi su odnosi naše društvene zajednice prema obavezama redovnog finansiranja, djelatnosti u tom objektu, vidjećemo koliko to donosi pozitivnih efekata i ne samo našim italijanskim parterima nego i nama na promotivnom planu», kazao je Hadžiomerspahić.

Naš plan je da ukoliko svi parteri budu odgovarali svojim obavezama, da na 20. godišnjicu projekta Ars Aevi, odnosno 2012. godine inauguriramo Muzej Ars Aevi, kazao je Hadžiomerspahić.