Nura Bazdulj Hubijar
33

"Ivo Andrić nikome nije bio neprijatelj, želimo da dobije bistu u Travniku"

SRNA
Nura Bazdulj Hubijar
Nura Bazdulj Hubijar
U prostorijama gradske biblioteke Travnik održano je veče književnika na kojoj je podržana inicijativa da nobelovac Ivo Andrić konačno dobije bistu u ovom gradiću.

Književnici Sabahudin Hadžialić, Nura Bazdulj Hubijar i Salih Bazdulj naveli su da treba "shvatiti da je Andrić vlasništvo svih u BiH, svih Slovena i Srba i Bošnjaka i Hrvata" - rekao je Hadžialić SRNI.

Nura Bazdulj Hubijar kaže da će prva potpisati peticiju za ulicu Ive Andrića u Travniku  i dodaje da svaki normalan čovjek treba da podrži takvu inicijativu. 

"O tome sam pisala prije  deset  godina i zaista je sramota  da u Travniku ama baš ništa ne nosi ime Ive Andrića" - rekla je ona. 

 Ona je kao primjer  u SAD navela  Margaret Michel koja je napisala "Prohujalo sa vihorom". 

"To je valjda jedini njen roman, a  u Atlanti njena rodna kuća je stalno pod 'opsadnim stanjem'. To su redovi i redovi svaki dan. A kod nas ima Travničana koji nisu nikada  ušli u rodnu kuću Ive Andrića i onih koji zaziru  od Ive Andrića", navela je Nura Bazdulj Hubijar i dodala: 	

"Suočimo se  sa istinom  da taj čovjek nije nikome bio neprijatelj". 
 Zavičajni muzej Travnik kao i brojne nevladine organizacije do sada su pokrenule šest inicijativa  da Travnik konačno dobije i jednu ulicu po imenu nobelovca.