Kultura
30

Ivan Lovrenović dobitnik nagrade Meša Selimović

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Roman Ivana Lovrenovića, "Nestali u stoljeću“, odlukom žirija kojim je predsjedavala Julijana Matanović, dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Meša Selimović, koja se dodjeljuje u okviru književnih susreta Cum grano salis u Tuzli.

Lovrenovićevi konkurenti bili su Svetislav Basara sa romanom "Gnusoba“, Miljenko Jergović "Rod“, Mirko Kovač "Vrijeme koje se udaljava“ i Damir Šabotić sa romanom "Nađi me“.

Žiri u kojem su pored Matanovićeve bili Ahmed Burić, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Enes Karić odlučio je da je Lovrenovićev roman "Nestali u stoljeću" dobitnik nagrade Meša Selimović kao najbolje ostvarenje u 2013. godini objavljeno na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjim, 14. po redu književnim susretima, prvi put je u utrci za nagradu bio roman čiji je autor u međuvremenu preminuo – Mirko Kovač, te autor koji je već dobijao nagradu Meša Selimović – Miljenko Jergović.

Ovogodišnji selektor za BiH bio je Marko Vešović, za Hrvatsku Zoran Simić, za Srbiju Jasmina Vrbavac i Crnu Goru Vlatko Simeunović.

Ukupno je nominovano 15 romana, a selekciona komicija žiriju je predložila pomenutih pet romana. Na koncu Ivan Lovrenović je ovogodišnji pobjednik književnih susreta Cum grano salis, koji se svake godine održavaju u Tuzli.