Kultura
0

Italijanski profesor otkrio ko je Mona Lisa?

NINA
Knjigu "Mona Lisa, mulier ingenua'' profesora Giuseppea Pallantija iz Firence, najnoviji pokušaj da se rasvijetli lik čuvene Mona Lise, talijanski mediji komentarišu kao jedno veliko i potpuno novo otkriće.

Misteriozna ljepotica sa slike zapravo je, prema autoru knjige, Lisa Gherardini, rođena u Firenci 1479., koja se udala za Francesca del Gioconda i postala model čuvenom slikaru Leonardu da Vinciju.

Ovo djelo potaknulo je, po ko zna koji put, isto pitanje - je li Mona Lisa zaista postojala ili je bila samo plod Leonardove mašte, koju je u trenucima najveće inspiracije prenio na platno.

''Lisa je živjela između Firence i Chiantija u Toskani. S obzirom na to da i ja potičem iz te pokrajine, riješio sam ispričati njezinu priču'', izjavio je Pallanti i dodao da se koristio isključivo arhivskom dokumentacijom i da nije pisao roman.

Pisac je objasnio da je poznata firentinska porodica Del Giocondo bila bliska s porodicom Medici i Da Vincijem, pa je na osnovi toga pokušao rekonstruisati Lisin život. Dijelove njegovog istraživanja potvrđuju spisi Giorgia Vasarija, italijanskog slikara i pisca iz 16. stoljeća.