Kultura
0

Istanbul spreman pomoći kandidaturu Baščaršije za UNESCO-vu listu svjetske baštine

FENA
Delegacija Istanbula koju je predvodio zamjenik generalnog sekretara Grada Šaban Erden, susrela se danas u Sarajevu s gradonačelnicom Sarajeva Semihom Borovac i predsjedavajućom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amrom Hadžimuhamedović, kako bi zajedno s nadležnim institucijama BiH pregledali prostor Baščaršije i sagledali sve mogućnosti za kandidaturu Baščaršije za uvrštenje na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Gradonačelnica Borovac izjavila je novnarima da se očekuje da delegacija Istanbula iznese i pozitivne i negativne strane svega što su vidjeli, kako bi se određeni nedostaci mogli blagovremeno ukloniti.

Tako bi se stekli uvjeti da se počne rad na izuzetno važnom zadatku u vezi sa kandidaturom Baščaršije za uvrštenje na UNESCO-vu listu, rekla je ona.

Zamjenik generalnog sekretara Grada Istanbula Šaban Erden rekao je da je prije pet mjeseci zajedno sa gradonačelnikom Istanbula posjetio Sarajevo te je na sastanku sa gradonačelnicom Borovac razgovarano o mogućnostima kandidature Baščaršije na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Erden je rekao da će Istanbul učiniti sve da pomogne Sarajevu da se Baščaršija uvsrti na Listu svjetske baštine, ali nije mogao precizirati kakva će to pomoć biti.

-Došao sam sa ekspertima koji rade na ovakvim projektima, ali za sada ne mogu ništa reći, jer je još rano, kazao je on, dodajući da je na današnjim razgovorima saznao da je Baščaršija već dva puta kandidirana, ali da su obje kandidature odbijene.

Međutim, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović je upozorila da kandidatura Baščaršije nema nikakvih realnih šansi ako se nastavi sadašnji odnos prema kulturnom naslijeđu.

  • Ono što je sada ključno pitanje koje se postavlja pred nas koji želimo da naslijeđe BiH uživa status svjetskog naslijeđa, a posebno za one koji donose odluke ili mogu uticati na provođenje zakona, jeste da prestane uništavanje Baščaršije, naglasila je Hadžimuhamedović.

To uništavanje nije vezano samo za "drastičan slučaj" uništenja Tašlihana, u koji su uključene institucije i kojem je zakonsko pokriće služilo za uništenje univerzalnih vrijednosti, kazala je.

  • Na svakom koraku imate objekte koji propadaju da bi bilo jednostavnije na njihovim mjestima izgraditi parkinge za nove hotele, imate prodaju teksas odjeće u Saračima, cvjećare u Zlatarskoj ulici, restorane u Halaćima... Razaranje treba prestati sutra ako želimo da krenemo s nominacijom Baščaršije, upozorila je Hadžimuhamedović.

Ona je navela da se Baščaršija, odnosno historijsko jezgro Sarajeva još od 1997. godine nalazi na UNESCO-voj tzv. tentativnoj listi.

  • Naša obaveza je ili da pripremimo nominaciju ili da odlučimo da taj prostor nećemo štititi kao naše i naslijeđe svijeta. Bilo bi nečasno prema generacijama koje dolaze reći da ga nećemo štititi, ali nominirati ga za Listu svjetske baštine znači odgovoriti na složene zadaće koje su pred svima nama, poručila je Hadžimuhamedović.

Nakon ovog upozorenja, gradonačelnica Borovac je najavila da će već sutra pozvati nadležne inspekcije na Baščaršiju i da će o tome obavijestiti javnost.