Kultura
0

Istanbul poziva bh. umjetnike

FENA
Istanbul, koji je odabran za kulturnu prijestolnicu Evrope u 2010. godini, iskreno želi sudjelovanje bosanskohercegovačkih umjetnika, osobito mladih, u nekoliko projekata koji će sljedeće godine biti organizirani u ovom turskom gradu.

To je poruka što ju je danas dopremijeru Federacije BiH i federalnom ministru kulture i sporta Gavrilu Grahovcu prenio predsjednik Povjerenstva za promociju grada Istanbula Varoglu Ozkočak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Manifestacije i projekti u kojima se očekuje sudjelovanje umjetnika iz Bosne i Hercegovine su iz scenskih i likovnih umjetnosti te dizajna.

Jedna od njih je i manifestacija "Evropa na vodi".

Riječ je o tome što će Republika Turska svakoj od zemalja sudionica "ustupiti" dio svoje obale na kojoj će ta zemlja, na način koji sama odabere, prezentirati vlastito kulturno stvaralaštvo i vrijednosti.

Zahvaljujući na interesiranju za predstavljanje bh. kulture u Turskoj i Istanbulu, ministar Grahovac je istakao da Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, ima bogatu kulturnu tradiciju, ali i u svijetu iznimno cijenjeno suvremeno kulturno stvaralaštvo, saopćeno je.