Kultura
0

Ismet Ovčina učestvovao na Festivalu della memoria u Napulju

FENA
Na poziv "Festivala della memoria" Ercolano-Napulj, a uz posredovanje Italijanske ambasade u BiH, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina učestvovao je u programu tog festivala koji je trajao od 17. do 21. septembra.

U sesiji posvećenoj Sarajevu pod nazivom "Sarajevo mon amour", Ovčina je imao izlaganje u kojem je govorio o Sarajevu kao gradu kulture, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Istaknuo je da je to grad bogat muzejima i nacionalnim spomenicima kulture, kao i bibliotekama, od kojih je najpoznatija Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH koja čuva brojna raritetna izdanja u okviru specijalnih kolekcija, a koja govore o tradiciji i kulturi zajedničkog života kroz vijekove multinacionalnosti, multireligioznosti i multikulturalnosti.

"Poruka obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata iz Sarajeva je bila "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova". Ove je godine u Sarajevu obilježena 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata uz prigodne programe, a centralni događaj je bio nastup Bečke filharmonije u netom obnovljenoj Vijećnici", kazao je on.

Ovčina je podsjetio da je u zgradi Vijećnice, koja je uništena zapaljivim projektilima u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

"Razaranjem Vijećnice, prema zvaničnim podacima UNESCO-a, plamenom je nepovratno uništeno 90 posto fundusa, što je oko dva miliona bibliotečkih jedinica kojim je raspolagala ova biblioteka", zaključio je on.