Kultura
4

Isa-begova tekija: Zaboravljeni poklon gradu Sarajevu

FENA
Isa-begova tekija, fotografija snimljena prije 1957. godine
Isa-begova tekija, fotografija snimljena prije 1957. godine
Zatiranjem prošlosti, zatiremo i našu budućnost, kazala je danas gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac na svečanosti upriličenoj u čast utemeljitelja urbanog Sarajeva Isa-bega Ishakovića.

Svečanost je organizirana na lokalitetu Isa-begove tekije na Bembaši koje već odavno nema. Pokušaji Komisije za zaštitu nacionalnog spomenika da makar pronađu temelje čuvene tekije nisu urodili plodom zbog nerazumijevanja nadležnih organa.

Prema riječima gradonačelnice Borovac, ovaj spomenik kulturno-historijskog naslijeđa nulte kategorije, mjesto odakle je počelo širenje i gradnja Sarajeva, zaslužuje mnogo, mnogo više pažnje.

"Skupo je i teško liječiti posljedice nemara. Isa-begova tekija je prva kuća darovana Gradu i njeno sadašnje stanje izaziva u meni osjećaj stida", kazala je Borovac te apelirala na sve nivoe vlasti da pomognu u rekonstrukciji tekije.

[slika]4[/slika]Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović je, upoznavajući prisutne s historijskim podacima o tekiji, istakla kako nema mjesta u BiH na kojem je prikladnije proslavljati Dan Grada Sarajeva.

"Prekrasnu tekiju je Isa-beg Ishaković izgradio i poklonio građanima Sarajeva kao vječnu nagradu. Ona je uvakufljena tako da se nikada i nikome ne može prodati niti pokloniti, nad njom niko ne može imati vlasništvo. Ovako uništena, do temelja sravnjena, na sramotu je svima nama", kazala je Hadžimuhamedović.

Isa-begova tekija darovana je Gradu davne 1462. godine. U požaru je uništena 1697. i na njenu obnovu se čekalo punih 65 godina. Izvršni odbor Grada Sarajeva je 1950. godine donio Odluku prema kojoj se, a zbog posjete jednog beogradskog funkcionera, stara tekija ruši, njeni ostaci se zatrpavaju i pokrivaju cvijećem i travom.

Čudesna tekija, inspiracija starim pjesnicima i stalna tema derviških redova koji s koljena na koljeno, usmenim predanjem čuvaju legendu o Isa-begovom štapu - čuvaru Bosne, danas je prekrivena asfaltom. Tek ploča s natpisom upozorava građane Sarajeva da baš tu, ispod njihovih nogu, leži najveći poklon Gradu Sarajevu.