Kultura
0

IPC: U ponedjeljak uručenje nagrada "Sloboda"

FENA
Međunarodni centar za mir Sarajevo (IPC) u ponedjeljak će povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, dodijeliti tradicionalnu nagradu "Sloboda" ovogodišnjim dobitnicima.

Kao i svake godine, nagrada se dodjeljuje za poseban doprinos borbi za ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, saopćeno je iz Pres-službe IPC-a.

Dobitnici za 2007. godinu su komesar za kulturu Evropske unije Ján Figel, kompozitor Nigel Osborne, operna diva Barbara Hendricks, arhitektica Zaha Hadid, pravnik Jakob Finci, književnica Hanifa Kapidžić-Osmanagić, glumac Vladimir Jokanović te likovni umjetnik Franjo Likar.

Kolektivni dobitnici nagrade "Sloboda" su USAID za turističku promociju BiH, Asocijacija inovatora BiH za promociju inovatorstva, Općina Tuzla za podsticaj kreativnoj kulturnoj industriji, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci za vrhunske sportske domete, Narodno pozorište u Sarajevu za 85 godina rada na razvoju scenskih umjetnosti, Akademija umjetnosti Banja Luka za rad na obrazovanju umjetnika te Internacionalna umjetnička kolonija Počitelj za doprinos u likovnoj umjetnosti.

Svečanost dodjele nagrada bit će održana u ponedjeljak 10. decembra u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo.