Sarajevo
0

Inzko posjetio Ars Aevi

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je danas Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija, saopćeno je iz Ars Aevija.
Ovo je prvi zvanični susret Valentina Inzka s predstavnicima Ars Aevija, a povod su mu objavljeni planovi koje su podržali gradonačelnik Alija Behmen i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić za izgradnju Muzeja Ars Aevi u Sarajevu prema projektima arhitekte Renza Piana u periodu 2011-2014. godina.

U protekloj godini gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prihvatio je inicijativu ambasadora Evropske unije u BiH Dimitrisa Kourkoulasa da se Ars Aevi realizira kao novi projekt saradnje između Sarajeva i Evropske unije nakon rekonstrukcije sarajevske Vijećnice.

Prilikom narednog susreta s ambasadorom Kourkoulasom, inicijativu su prihvatili i tadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić i premijer Besim Mehmedić.

Slijedeći dogovore s ovog sastanka, Grad Sarajevo i Skupština Kantona Sarajevo donijeli su odluku o pokretanju procesa osnivanja javne ustanove Muzej Ars Aevi Sarajevo, a predviđeno je da se ovom procesu priključe i sarajevske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Arhitekt Renzo Piano prihvatio je poziv na saradnju i planirana je intenzivna aktivnost studija Renzo Piano Building Workshop u 2011. godini kako bi se do oktobra 2011. godine finalizirala izvedbena dokumentacija u skladu s usvojenim kalendarom djelovanja na putu izgradnje Muzeja Ars Aevi.

U protekle dvije decenije, Projekt Ars Aevi djelovao je na stvaranju uslova kako bi se došlo do ovog trenutka. Formirana je impresivna kolekcija internacionalne savremene umjetnosti koja je najznačajnija u našem regionu, kultni arhitekta Renzo Piano napravio je besplatno autorsko arhitektonsko rješenje, Kanton Sarajevo je obezbijedio lokaciju za izgradnju na lokalitetu Kvadrant C - Marijin Dvor i privremeno sjedište za postavku Kolekcije Ars Aevi u Art Depou u Centru Skenderija, a projekt se od 1999. godine odvija pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Inzko je iskazao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u dosadašnjem periodu razvoja Projekta Ars Aevi kao jednog od prestižnijih projekata internacionalne saradnje u oblasti kulture i razvoja u BiH i potvrdio svoj interes da pruži podršku ostvarenju njegovih predstojećih faza.

Inzko je istakao da je Ars Aevi projekt koji snažno doprinosi konceptu razvoja Sarajeva kao evropske metropole i da će izgradnja ovog objekta biti svjetska senzacija koja će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i njenoj pozitivnoj političkoj promociji na putu prema pristupanju Evropskoj uniji.