"U kontinuitetu..."
0

Internacionalna kiparska izložba u Počitelju

Klix.ba
Aida Alić
U prostoru društva MLAZ u Počitelju u subotu, 17. novembra 2012. godine, u 13.00 sati otvara se izložba "U kontinuitetu.... (2009. - 2012.)", koja obuhvata skulptorska ostvarenja učesnika i učesnica internacionalnih kiparskih kolonija koje su realizovane u periodu od 2009. do 2012. godine.

U organizaciji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ, a u saradnji sa članovima udruženja “Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“ i uz podršku drugih bosanskohercegovačkih kipara, od 2009. godine do danas u Počitelju se održavaju internacionalne kiparske kolonije.

MLAZ-ova galerija na otvorenom od 2009. godine do danas okuplja stvaraoce različitih interesovanja i senzibiliteta, različitih generacija, predstavlja mjesto susreta, razmjene iskustava, mjesto kontinuiranog, intenzivnog rada i realizacije skulptura u kamenu "tenelija", koji je doniran iz kamenoloma na lokalitetu Ortiješ.

Kroz organiziranje kiparskih kolonija MLAZ pruža podršku umjetnicima, podstiče skulptorske aktivnosti, učestvuje u izgradnji mostova i razvoju saradnje između likovnih stvaralaca iz BiH i iz drugih zemalja Evrope i svijeta, te uz ostale aktivnosti i projekte doprinosi afirmaciji grada Počitelja.

Izložba "U kontinuitetu..." obuhvata skulptorska ostvarenja učesnika i učesnica kiparskih kolonija koje su realizovane u periodu od 2009. do 2012. godine.

Ovogodišnji učesnici i učesnice izložbe su:

Aida Alić: Rođena 1987. godine u Sarajevu. Završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 2006. godine. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku kiparstvo, 2010. godine. Apsolvent magistarskog studija na ALU u Sarajevu. Učestvovala na brojnim zajedničkim izložbama, festivalima i radionicama.

Muhamed Begić: Rođen je 1979. godine u Zenici. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Nastavnički odsjek (kiparstvo). Inicijator je prve internacionalne likovne kolonije mladih umjetnika “Vranduk”, jedan od osnivača Udruženja Vizionarsko društvo, inicijator projekta Barake, te osnivač udruženja De-Art. Učesnik je likovnih kolonija i brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Zenici.

Lejla Ćehajić: Rođena 1978. godine u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, završila u klasi profesora Luke Ilića. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka, 2004. godine. Na istoj akademiji završila je postdiplomski studij iz oblasti kiparstva na temu: "Skulptura kroz igru likovnih i izražajnih elemenata teatra i lutkarskog teatra". Članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2005. godine. Članica Umjetničkog savjeta ULUBiH-a od 2010. godine. Zaposlena u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Nela Hasanbegović: Rođena 1984. godine u Sarajevu. Zavšila Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, 2002. godine. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo, 2007. godine. Magistrirala na ALU Sarajevo 2010. godine, pod mentorstvom profesora Mustafe Skopljaka i Sadudina Musabegovića. Proteklih osam godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno učestvuje u savremenoj inozemnoj i domaćoj likovnoj sceni. U svom umjetničkom radu koristi se različitim medijima od skulpture i objekata do instalacija, performansa i videa. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad. Članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007. i Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena od 2011. godine. Zaposlena kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Snježana Idrizović: Rođena je 1987. godine u Sarajevu gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Diplomirala je 2010. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno pohađa postdiplomski studij na istoj Akademiji. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Prvu samostalnu izložbu realizovala je u oktobru 2012. godine u sarajevskoj kafe-galeriji Zvono. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak od 2012. godine.

Anesa Kadić: Rođena je 1990. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Bojane Mikulić. Trenutno je studentica četvrte godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mirsada Šehića. Učestvovala je na kolektivnim izložbama studentskih radova na ALU Sarajevo, u Umjetničkoj galeriji BiH... U julu 2012. godine, u sarajevskoj galeriji Roman Petrović, otvorena je njena prva samostalna izložba "Žabe". Dobitnica je nagrade “Alija Kučukalić“ za najboljeg/u studenta/icu u školskoj 2011/12. godini.

Emir Kapetanović: Rođen 1980. godine u Sarajevu. Završio Srednju građevinsko-geodetsku školu i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo. Jedan je od osnivača NVO-a Vizionarsko Društvo Sarajevo i De Art Zenica. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, CeKa Charlama Sarajevo i Udruženja Prijatelji Umjetnosti Sarajevo. Od 2005. godine jedan je od inicijatora projekta "Barake" Sarajevo. Od 2007. godine uspješno radi na konzervaciji i restauraciji zidnog slikarstva i dekorativne plastike na mnogobrojnim kulturno-historijskim spomenicima u BiH i regionu. Od 2009. godine aktivno sudjeluje u projektu Subdokumenta udruženja CeKa Charlama, gdje ima studio u kojem stvara i prezentuje svoje radove. Živi i radi u Sarajevu.

Fikret Libovac: Rođen je 1957. godine u Prijedoru. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Sreten Milatović: Rođen je 1966. godine u Nikšiću. Diplomirao je 1992. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Alije Kučukalića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 1997. godine. Zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Danijela Novaković: Rođena je 1983. godine u Rogatici. Završila je Srednju likovnu školu "Petar Lubarda" na Cetinju, smjer grafički dizajn. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Učestvovala je u likovnim kolonijama u Trebinju, Višegradu, Doboju, Bijeljini, Sečnju...

Salim Obralić: Rođen u Maglaju 1945. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu završio 1965. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1971. godine. Postdiplomske studije slikarstva završio na istoj Akademiji u klasi profesora Mladena Srbinovića 1974. godine. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972. godine. Redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Daniel Premec: Rođen 1976. godine u Sarajevu. Od 1994. do 2001. godine studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, gdje i magistrira na Odsjeku za kiparstvo, skulpturu i instalaciju 2008. godine pod mentorstvom profesora Mustafe Skopljaka i Sadudina Musabegovića. Od 2003. godine zaposlen kao stručni saradnik u nastavi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo. Posljednjih osamnaest godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno učestvuje u savremenoj inozemnoj i domaćoj likovnoj sceni. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Njegovi radovi se nalaze u nekoliko javnih i privatnih kolekcija. U svom umjetničkom radu koristi se različitim medijima od skulpture i objekata do instalacija, performansa, videa, fotografija. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2003. godine. Član Upravnog odbora ULUBiH-a od 2006. do 2009. godine. Predsjednik Umjetničkog savjeta ULUBiH-a od 2010.

Ira Skopljak: Rođena 1987. godine u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu 2006/07. godine, odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Nađe Haljevac. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2010. godine, Nastavnički odsjek (slikarstvo), u klasi profesora Radoslava Tadića. Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama. Zaposlena kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Mustafa Skopljak: Rođen je 10. avgusta 1947. godine u Kotor Varoši. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu 1970. godine. Nakon toga upisuje Pedagošku akademiju, likovni smjer, na kojoj apsolvira. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje se neposredno nakon njenog osnivanja i diplomira 1977. godine u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je 1988. godine kod istog profesora. Studijski je boravio u Londonu 1982. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972. godine. Do sada je imao više od 50 samostalnih izložbi i učestvovao je na više od 300 kolektivnih izložbi, te na brojnim kiparskim simpozijima i likovnim kolonijama u BiH i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za kiparstvo i na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, na Odsjeku za likovnu kulturu.

Saša Stanišić: Rođen je 1977. godine u Nikšiću. Diplomirao je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi profesora Predraga Milačića, 2010. godine. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija i simpozijuma, kao i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2006. godine. Živi u Danilovgradu, radi u Nikšiću.

Samir Sućeska: Rođen u Sarajevu 1968. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo. Trenutno priprema odbranu magistarskog rada. Član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2002. godine. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama i učestvovao u kiparskim kolonijama u BiH i inostranstvu. Zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Roman Sulejmanpašić: Rođen 1986. godine u Sarajevu. Završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek vajarstvo. Diplomirao 2010. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo, i iste godine upisuje master. Izlagao na godišnjim izložbama u okviru akademije i mnogim drugim kolektivnim izložbama. Zaposlen kao asistent na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo (IUS).

Darko Šobot: Rođen 1973. godine u Zrenjaninu. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, 2001. godine. Magistrirao na istom odsjeku 2007. godine. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2002. godine. Od 1998. godine aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim izložbama, simpozijumima skulpture, projektima restauracije i konzervacije. Zaposlen kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo.

Mauro Tonet: Rođen 1948. godine u Monfalconeu, Italija. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Učesnik je velikog broja kiparskih kolonija i simpozijuma. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Živi i radi u Trstu.

Sandra Vuković: Rođena je u Hamburgu 1982. godine, a školovala se u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je 2001. godine a Akademiju likovnih umjetnosti 2006. godine u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Učestvovala je na nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi. Živi i radi u Zenici.