Kultura
26

Institut za istoriju objavio knjigu o Nijemcima u Bosni i Hercegovini

FENA
Zbornik radova "Nijemci u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – nova istraživanja i perspektive" nova je knjiga koja je izašla u izdanju Instituta za istoriju Sarajevo.
Nastala je kao rezultat istoimene naučne konferencije održane u Sarajevu 2013. godine koja je bila jedan od prvih međunarodnih naučnih skupova koji su se bavili pitanjem njemačke manjine u Bosni i Hercegovini. Konferencija je pokazala da postoji interesovanje za historiju Nijemaca u jugoistočnoj Evropi i među mlađom generacijom naučnika i da se pod uticajem aktualnih kretanja taj interes čak i intenzivirao.

U isto vrijeme radovi prezentirani u ovom zborniku pokazuju da je naučno istraživanje o ovoj temi u ovom opsegu tek nedavno započelo. Ovdje se radi o novim poljima istraživanja.

Radove u ovom obimnom zborniku koji ima više od 400 stranica objavili su autori na bosanskom, hrvatskom, srpskom, njemačkom i engleskom jeziku s rezimeom na drugom jeziku.

Zbornik je podijeljen u pet grupa, a za čitatelje iz BiH najzanimljiviji mogu biti dijelovi gdje se autori koncentriraju na austrougarsku upravu u BiH, međuratni period u Kraljevini SHS (Jugoslaviji), te radovi iz perioda Drugog svjetskog rata. Naglašeno je kako se do sada o Nijemcima koji su živjeli u Hrvatskoj i BiH istraživalo i objavljivalo relativno malo u usporedbi s onima koji su živjeli u Vojvodini, odnosno Srbiji, Rumuniji ili Mađarskoj, te ovaj zbornik predstavlja iskorak u tom smjeru.

Izdavači se nadaju da će Zbornik potaknuti nove diskusije, kako o obrađenim temama, tako i oblastima nekih mogućih novih istraživanja.

Istovremeno s ovim zbornikom radova, Istorijski institut je objavio i novi broj stručnog časopisa Histoprijska traganja, koji je ovaj put gotovo u cijelosti posvećen pitanjima iz historije srednjovjekovne Bosne. Čitaoci tako mogu pročitati nove radove Manuela Lorenza „Bogumili, katari i bosanski krstjani – transfer dualističkih hereza između istoka i zapada“, „prilog čitanju oporuke gosta Radina“ Nedima Rabića, „Crkva bosanska u očima dubrovačkih savremenika“ Sejfudina Isakovića, kao i rad Dženana Dautovića „Crkva bosanska: Moderni historiografski tokovi, rasprave i kontraverze (2005-2015.).

"Traganja" su i ovaj put otvorena za reagiranja na članke iz prethodnih brojeva, čime Institut za istoriju nastoji potaknuti naučnu raspravu.

Direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović naglašava da je ova institucija tokom ove godina objavila niz vrijednih knjiga, da redovno izlaze dva naučna časopisa, da organizira konferencije i druge događaje.

Posebno naglašava kako su ove godine imali promocije izvan Sarajeva, uključujući Sveučilište u Mostaru, te se tako afirmirima kao najznačajnija naučna institutucija koja se vrlo profesionalno bavi svim temama historije BiH.

Također ima razvijene kontakte sa drugim historiografijama, ne samo u regionu nego i u Evropi, posebno sa Humboldt Univerzitetom u Berlinu i Institutom za istočnu i jugoistočnu Evropu u Regensburgu (Njemačka), s kojima imaju i važne naučnoistraživačke projekte.