Kultura
0

Institucije kulture u nadležnosti države BiH ili mjesnih zajednica?

FENA
"Status institucija kulture koje je osnovala Bosna i Hercegovina" tema je današnjeg savjetovanja koje je u Sarajevu organizirala Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH.

Savjetovanje je namijenjeno predstavnicima sedam institucija kulture čiji status i stalni izvor finansiranja od kraja rata do danas nije riješen, ali i resornim institucijama svih nivoa vlasti u BiH.

Predstavnici institucija kulture ponovili su teški položaj u kojem su se našli proteklih godina, bez osnivača i stalnog finansiranja zbog čega je mnogima rad doveden u pitanje. U mnogima od ovih hramova nauke i kulture uposlenici ne primaju već mjesecima plaće, dok se drugi bore s lošim uvjetima rada i nemogućnošću razvoja.

Predstavnici institucija vlasti bili su rijetki na ovom skupu, na kojem je razmatran i rad Radne grupe što je Vlada Federacije BiH imenovala radi rješavanja ovog pitanja.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić naveo je predstavnicima medija da ovaj muzej nije na listi Radne grupe Vlade FBiH za rješavanje problema institucija kulture. Razlog tome je, kazao je, što je prema određenim mišljenjima i internim dogovorima uvjet za rješavanje problema muzeja rješavanje pitanja ostalih institucija kulture na nižem nivou vlasti.

"Radna grupa je formirana i od njenih konkretnih rezultata, kao i rada Federalne vlade i Parlamenta FBiH ovisit će budućnost Zemaljskog muzeja - da li će on biti državna institucija ili ne", istaknuo je on.

Smatra da je današnji skup prilika za akcentiranje problema u kojem su se ove institucije našle te da se daju određene sugestije i prijedlozi.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH Sakib Pleh ponovio je više puta izrečeni stav da kada je u pitanju rješavanje statusa ove institucije on treba biti zadnja adresa koju o tome treba pitati.

"Da li će biblioteka biti na nivou mjesne zajednice Džidžikovac ili države BiH nije važno. Bit svega je da se riješi pitanje osnivača i statusno pitanje ovih institucija - samo da se zna ko će finansirati redovnu djelatnost biblioteke i izmirivati plaće zaposlenima", naglasio je on.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina ocjenjuje da je skup izraz situacije ovih institucija i apel svim nadležnim u društvu da pokušaju riješiti ovaj problem.

"Potencirat ćemo određene stvari, a prvenstveno da smo svi u teškoj finansijskoj i svakoj drugoj situaciji koja proizlazi iz neriješenog pravnog i finansijskog statusa. Predstavnici sedam institucija će ponoviti svoj status i probleme, dok će o svemu mišljenje dati i eksperti", naveo je.

Ovčina podvlači da se u NUB-u zalažu da ova institucija po svom statusu i onome što je dobila u osnivačkom aktu jeste institucija kulture od državnog značaja.

"Ali, mi također cijenimo i podržavamo napor Vlade Federacije da riješi status ovih institucija. Nadamo se da ćemo i mi aktivno učestvovati u rješavanju problema. Cilj je da svi upremo u zajednička kola da bi se problem riješio. Jer, krajem ove godine institucije će doći u vrlo lošu situaciju", upozorio je.

Direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović podvlači da je ovo jedna od institucija koja se nije našla na spisku Radne grupe te da ih niko ni o čemu nije obavijestio.

"Očekivali smo da će nas neko kontaktirati i razgovarati s nama u vezi s ovim problemom, ali to se nije desilo. Pozvano je pet instuitucija vezano za rješavanje ovog problema u okviru Federacije BiH, dok su dvije institucije - Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH ostavljene bez ikakvih informacija i komunikacije bilo koje vrste. Tako da nemamo na šta pristati jer nam ništa nije ni ponuđeno", istaknula je ona.

Sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Adnan Zeković podsjeća da je ovo ministarstvo u zadnjih nekoliko godina jedan od rijetkih organa uprave koji pomaže ove institucije. U zadnjih pet godina ministarstvo je oko tri miliona KM uložilo u njih, finansirajući različite naučne i druge projekte.

Kao član Radne grupe Vlade FBiH kazao je da su se njeni članovi već dva puta sastali, ali da još nije ništa konkretno dogovoreno.