Kultura
0

Informacije o stipendijama UNESCO-a na web stranici ministarstva civilnih poslova BiH

FENA
Na web stranici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavljene su informacije za Stipendijski program UNESCO-a za dvogodišnji period 2008.-2009.godine.

Program nudi po jednu stipendiju kandidatima iz najmanje razvijenih zemalja, zemalja u postkonfliktnom periodu i zemljama u tranziciji.

Od Bosne i Hercegovine se očekuje da predloži dva kandidata s jasno naznačenim redom prioriteta. Stipendiju će dobiti samo jedan kandidat i to prvorangirani.

Kandidati treba da imaju univerzitetsku diplomu i da su mlađi od 45 godina. Također, mogu se navesti i ostali kvaliteti koji demonstriraju potencijal kandidata a koji će doprinijeti socijalnom, kulturnom i ekonomskom razvoju naše zemlje.

Sve prijave moraju biti u skladu s UNESCO-ovim strateškim ciljevima i programskim prioritetima. Podrazumijeva se aktivno znanje jezika zemlje studija (pisane i usmene forme jezika), što se dokazuje potvrdom/diplomom završenog kursa.

Maksimalni iznos koji će kandidatu biti na raspolaganju je 15.000 dolara.

Informacije o ovom programu su na adresi: www.mcp.gov.ba

Prijave se dostavljaju najkasnije do 18. aprila, da bi Državna komisija za UNESCO aplikacije mogla obraditi i proslijediti UNESCO-u do 30. aprila.