Galerija Duplex
0

"In Iraq" - izložba fotografija Laurenta Van der Stockta

Sarajevo-x.com
U okviru Evropskih kulturnih susreta, Centar Andre Malraux organizira 10. decembra u Galeriji Duplex, s početkom u 19.00 sati, izložbu fotografija slavnog ratnog fotoreportera, Laurenta Van der Stockta.

"In Iraq" je izložba koja obuhata period između 2003. i 2005, početak američke invazije na Irak, nakon što Bushova vlada optužuje tu zemlju da raspolaže oružjem za masovno uništenje.

 Pored toga, Laurent Van der Stockt dolazi u Sarajevo krajem decembra, kako bi održao radionicu fotografije i pisanja, zajedno sa filozofom i fotografkinjom Anne-Lise Large. Organizovana u okviru Evropskih kulturnih susreta, radionica će trajati od 20. do 25. decembra i najmijenjena je svim ljubiteljima fotografije.  

Laurent Van der Stockt, fotograf agencije Gamma od 1991. i fotograf američke revije Newsweek od 2001. prati sve sukobe: od bivše Jugoslavije do Afganistana, od Čečenije do Zaljevskog rata, prolazeći kroz Afriku i Bliski Istok, njegove fotografije prate glavne vijesti međunarodnih novina (The New York Times, Newsweek, Le Monde, Liberation, Stern, Geo, Paris Match, EL Pais, Le Figaro, The Independent, L'Express, itd).

 Nekoliko puta je bio zarobljen i ozbiljno ranjen. Prvi put u Vukovaru, 1991, kada mu geler prolazi kroz lijevu ruku, 2001. u Ramallahu; izraelski snajper mu pogađa koljeno, zatim je u Faluđi ponovo je ranjen u ruku. U Sierri Leone, gubi prijatelja Miguela Gila Morena, druga iz Čečenije, koji mu je znao ponavljati: "You are crazy... I follow you only because I know you have two kids". (Ti si lud... Pratim te samo zbog toga što znam da imaš dvoje djece).

 Svjedok je posljedica uragana Katrina, pravi portrete mladih iz predgrađa Bastije za Nacionalni fond savremene umjetnosti, izvještava o političkoj situaciji nakon odlaska Aristida na Haitiju. 

 Laurent 1991. dobija nagradu za novinarstvo Univerziteta u Kolumbiji, Award d’Excellence, i nagradu Prix Paris Match 1996. te Prix Bayeux des correspondants de guerre 1995, i četiri puta nagradu Prix du Festival du Scoop d’Anger u periodu između 1991. i 1996. 

Njegova izložba "Our Fellow Man", prikazana prošle godine u Evropskoj Kući Fotografije u Parizu, obuhvatila je dvadeset godina njegovog fotografskog i umjetničkog rada.