Kultura
0

IMPROMENADA u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
IMPROMENADA je dvodnevni kulturni program kojeg organizira sarajevska organizacija 'Akcija' u saradnji sa ljubljanskim kulturnim centrom 'KUD France Prešern', a sastoji se od kreativnih radionica i dvije predstave improvizacijskog (IMPRO) teatra.

IMPROMENADA ima za cilj predstaviti široj bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima ideju improvizacijskog - IMPRO teatra koji u svijetu postoji već dugi niz godina, a u Ljubljani ga uspješno promoviše i producira KUD 'France Prešern'.

IMPRO teatar je komedija/ kabaret sa obaveznim učestvovanjem publike. Klasična IMPRO forma su kraći skečevi (traju oko 3- 5 minuta, a postoji oko 50 različitih disciplina), za koje postoje fiksna pravila. Moderator, koji vodi predstavu, prvo ukratko objasni pravila i poantu pojedinačne IMPRO discipline i onda pita publiku za prijedloge: ili gdje se prizor odvija, ili koji su likovi, ili žanr priče... i onda improvizatori to odglume. KUD 'France Prešern' u Ljubljani se IMPRO teatrom počeo baviti od 1990. godine, kada je poznata off-grupa 'Gledališče Ane Monro' donijela ovaj tip teatra sa zapada, gdje je IMPRO teatar poznat i popularan već decenijama. Prvo su improvizirali u svojoj predstavi 'Variete', a 1993. godine su ustanovili IMPRO ligu, u kojoj se po sportskom sistemu IMPRO grupe takmiče, a publika i par sudaca odlučuje (daje ocjene) koja grupa je bolja. IMPRO teatar je u Ljubljani postigao ogroman uspjeh, i već više od deset godina IMPRO predstave pune salu KUD-a 'France Prešern'. Jednu od najsnažnijih grupa u prvim godinama IMPRO lige u Ljubljani činili su poznati voditelji i novinari ljubljanskog Radija Študent, koji su nakon IMPRO predstava postali prave pop- zvijezde. Proteklih godina, IMPRO liga je postala prva prilika za predstavljanje pred publikom mladih ljudi raznih zanimanja, a veliki broj učesnika IMPRO lige, danas su studenti Dramske akademije u Ljubljani ili profesionalni glumci.

Pored popularne IMPRO lige (ova sezona je već deseta, a publika još uvijek svake nedelje naveče dolazi da gleda IMPRO predstave), 1997.godine KUD 'France Prešern' je počeo projekat ŠILA - školska IMPRO liga, gdje improviziraju srednjoškolci. Samo ove godine u ŠILI učestvuje čak 24 grupa (oko 200 mladih improvizatora! ) iz različitih srednjih škola u Sloveniji.

Od 1998.godine pokrenuta je i nova "grana" IMPRO teatra - IMPROKLUB, gdje se prakticiraju nešto duže forme ("long forms"). U novembru 2002. KUD je u Ljubljani organizirao prvi medjunarodni festival IMPRO teatra "Impro bez granica" na kojem su učestvovali improvizatori iz 5 evropskih zemalja.

Na IMPROMENADI u Mediacentru Sarajevo gostuje sedam improvizatora i trenera IMPRO teatra iz Ljubljane, koji ce izvesti prvu IMPRO predstavu u Sarajevu, najprije sami, a zatim sa improvizatorima iz Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova koji se prijave za učešće na radionici.

IMPROMENADA je zakazana za 30. i 31. januar 2004. godine u prostoru Mediacentra Sarajevo (Kolodvorska 3). Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za učešće na radionici IMPRO teatra putem email adrese: [email protected] ili na telefon 061 107 642 najkasnije do ponedjeljka 26. januara 2004. godine.

IMPROMENADA se realizira uz podršku švajcarskog kulturnog programa Pro Helvetia.