Petodnevna radionica
0

"Imaju li građani BiH i Sjeverne Irske pravo da budu sretni?"

Sarajevo-x.com
Sarajevski East West Centar u koprodukciji sa teatarskom kućom Prime Cut Productions iz Belfasta, Sjeverna Irska, a u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Slovenskim mladinskim gledališćem iz Ljubljane organizira petodnevnu radionicu u Zenici o temi "Imaju li građani Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske pravo da budu sretni?".

Tematski okvir radionice zasnovan je na eseju Osvajanje sreće britanskog filozofa Bertranda Russella, koji je jedan od najznačajnijih mislilaca dvadesetog vijeka i koji na jednostavan, dubok i povremeno zabavan način ispituje šta nas čini nesretnim i šta nas čini sretnim.

Saradnja East West Centra i Prime Cut Productionsa iz Belfasta započeta je 2010. godine kada je Haris Pašović držao radionicu u Thyrone Guthrie Centru u Annamakherigu u Irskoj za umjetnike iz Irske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Irske i Slovenije o temi "Umjetnički identitet".

Radionica počinje u ponedjeljak, 24.10.2011. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a u njoj učestvuju umjetnici iz Sjeverne Irske, Republike Irske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Belgije.

Susretu u Zenici će među tridesetak učesnika prisustvovati i Emma Jordan, rediteljica i izvršna direktorica kompanije Prime Cut koja će zajedno sa Harisom Pašovićem voditi radionicu, Stuart Graham, renomirani irski glumac i dobitnik najveće irske filmske i TV nagrade za najbolju sporednu ulogu u proslavljenom filmu Hunger, reditelja Stevea McQueena, Una Kavanagh, glumica, Fionnuala Fagan, interdisciplinarna umjetnica i muzičarka, Will St Ledger, vizuelni umjetnik, Lisa Hogg, glumica, Mat Faris, glumac, Una NiCeoin, glumica i generalna direktorica Prime Cuta te Damien Gorman, jedan od najznačajnijih pisaca iz Sjeverne Irske i dobitnik nagrade BAFTA.

Domaći tim umjetnika, između ostalih, uključuje reditelja Harisa Pašovića, vizuelnu umjetnicu Šejlu Kamerić, dizajnerski tim Kao Pao Shu, vizuelnog umjetnika iz Banje Luke Borisa Glamočanina, mlade glumice iz Zenice Dženanu Džanić, Selmu Mehanović i frontmena grupe BalkanEros Harisa Abdagića. Tu su također Daša Doberšek, glumica iz Slovenskog mladinskog gledališća, te belgijski performer Thomasa Steyaert, koji je sa East West Centrom nedavno sarađivao na predstavi Ruže za Anu Terezu/Fudbalske Priče.

Projekt se radi uz podršku Evropske kulturne prijestolnice Derry 2013 i služi kao platforma za buduću veliku međunarodnu teatarsku koprodukciju East West Centra i Prime Cut Productionsa.