Ines Fančović
0

"Ima još uja u mojoj svići"

Sarajevo-x.com
Ines Fančović
Ines Fančović
Ove godine doajenka bh. glumišta Ines Fančović obilježava 85 godina života i 65 godina umjetničkog rada. Tim povodom objavljena je monografija jednostavnog naziva "Ines" autora Vojislava Vujanovića, posvećena ovoj velikoj glumici.

Govoreći o ovom djelu u emisiji Senada Malohodžića na BH radiju 1 Fančović je izjavila da njegovo pisanje smatra vrlo ozbiljnim i teškim poslom, te priznala: "Nakon ove monografije puna mi je kuća cvijeća".

Posljednji put 85-godišnja glumica na pozorišne daske stala je 2003. godine u predstavi Sarajevskog ratnog teatra "Phoenix nije sagorio uzalud". Bila je to njena 140. uloga.

Na pitanje da li bi ponovo prihvatila neku ulogu, ukoliko bi joj bila ponuđena, Ines je odgovorila: "Ima još uja u mojoj svići".

Ipak, dodala je da glumu treba ostaviti mladima, iako je rado pristala u filmu "Cirkus Columbia" Danis Tanovića odglumiti manju ulogu.

Istakla je veliku ljubav prema BiH, te Bihaću, gradu u kojem je kao djevojčica provela tri godine života.

Fančović, rođena Šibenčanka, na scenu HNK u Splitu prvi put je stala krajem 1945. godine, a u Sarajevo je došla krajem 1960. godine i u Kamernom teatru 55 pokazala svoju vrijednost i tu provela oko 40 godina.

Ponosno ističe svoje prijateljstvo sa ministrom kulture i sporta FBiH Gavrilom Grahovcem, za kojeg je Ines otkrila da jako dobro kuha.