Promocija zbornika
0

Identite: Potraga za pripadnošću u novoj Evropi

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U okviru programa "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost", koji su pokrenule zaklade Robert Bosch i Erste, u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), realiziran je zbornik "Identitet: Potraga za pripadnošću u novoj Evropi".

Zbornik je predstavljen u srijedu u organizaciji Centra za napredne studije, a kao prateći program prezentacije zbornika upriličene su i sesije: "Bošnjaci i islam", na kojoj su uvodničari bili prof. dr. Enes Durmišević i dr. Šaćir Filandra, te "Bosanski muslimani, muslimanski svijet i zapad", na kojoj su uvodničari bili Fikret Karačić i Juan Carlos Antunez.

Na konkurs se prijavilo oko 120 novinara, od toga njih deset su izabrani i stipendirani kako bi se bavili istraživačkim novinarstvom. Među deset odabranih novinara čiji se tekst nalazi u zborniku je i Sabina Nikšić iz BiH.

Tema kojim se bavila Sabina Nikšić je "Bosanski muslimani - prijetnja ili mogućnost za Evropu?".

Srećko Latal, urednik u Zborniku, istakao je da je ovo jedan od težih tekstova s kojima se sreo tokom svoje novinarske karijere. Teškoće proizlaze iz kompleksnosti same teme. Latal je rekao da tekst Sabine Nikšić nudi interesantne ideje.

Osnova programa, kao i samog Zbornika, jest da novinari ponude teme koje su bitne za društvo.

Sabina Nikšić je rekla da joj je drago da se o ovoj temi počinje razgovarati dijaloški, a ne iz pozicija konfrontacije.

Zbornik će biti dostupan i na internet stranici: htp/fellowship.birn.eu.com.