Sarajevo - moj grad, mjesto susreta
0

FOTO / Idemo u planine, u selo Lukomir

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com vam je ekskluzivno predstavio fotomonografiju "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića. U posljednjoj fotopriči vodimo vas na planine koje okružuju Sarajevo, ali i u posjetu sarajevskim izletištima. Uživajte.
Blizu Tunela je i put za olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu...

Iako snijega uvijek ima u februaru, pred Olimpijadu 1984. u Sarajevu ga nije bilo. Kao dar s neba, noć pred Olimpijadu napadalo ga je preko metar, a desetine hiljada građana izašli su na ulice čistiti snijeg, kako ne bi ugrozio otvaranje Igara. Najčešća uzrečica tokom te dvije sedmice bila je 'nema problema'. Nikada kao 1984. Sarajlije nisu bile ponosne na svoj grad. Blistao je svaki kutak, svaka ulica, a često se kaže da su tih dana i loši postali dobri.

...na kojoj možete posjetiti i neka od najegzotičnijih mjesta u Evropi.

Tri olimpijske planine oko Sarajeva – Bjelašnica, Jahorina i Igman – pravi su raj za bavljenje sportom, za rekreaciju, ali i turizam. Selo Lukomir, koje se nalazi na Bjelašnici, najizoliranije je selo u BiH. Kuće su od kamena i uglavnom su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. U ovom selu i danas se mogu vidjeti pleteni odjevni predmeti, kakvi su nošeni prije nekoliko stotina godina. Nema sumnje da je Lukomir jedno od posljednjih ovakvih mjesta u Evropi i zbog toga je postao turistička atrakcija.

Ispod Igmana je i vrelo rijeke Bosne...

Do ovog najpoznatijeg sarajevskog izletišta možete s Ilidže šetati alejom, ili se voziti fijakerima, što je poseban ugođaj, koji vrijedi doživjeti. Na Vrelu se možete napiti ledene i bistre vode iz rijeke Bosne, po kojoj je zemlja dobila ime. Budući da je Vrelo Bosne blizu centra grada, hiljade ljudi svakog vikenda uživa u ovom parku prirode.

...a na Igmanu i Bjelašnici puno je prelijepih manjih vrela...

Sarajevo je sa svih strana okruženo izletištima. Na drugom kraju grada su Barice, samo petnaestak minuta udaljene od Baščaršije. Osim prirode i zelenila, tamo posjetioci uživaju i u spektakularnom pogledu na grad. Tu je i neizostavni Trebević, brdo iznad Sarajeva, na koje se do rata brzo penjalo žičarom. Sada žičare nema, a sve Sarajlije bi željele da proradi, kako bi se moglo ponovo uživati na Trebeviću. Petnaestak minuta od centra grada je i Skakavac, još jedno izletište, poznato po drugom najvišem vodopadu u Evropi.

Na kraju grada... u tišini... Rimski most.

Ako Koziju ćupriju smatramo prvim sarajevskim mostom, onda je Rimski most posljednji u tom nizu. Sagrađen je u doba Osmanlija, a naziv Rimski most dobio je zbog ornamentiranog kamenja iz rimskog perioda ugrađenog u konstrukciju mosta. Pažljivim zagledanjem moguće je vidjeti zanimljive antičke reljefe utisnute u kamen. Do danas je zadržao svoj izvorni oblik, i jedan je od četiri stara kamena mosta na području Sarajeva koji su još uvijek sačuvani. Prostor oko Rimskog mosta jedno je od izletišta Sarajlija.

Sarajevo-x.com u serijama objavljuje fotopriču iz monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta'. Autor knjige je Jasminko Halilović, a koautori su Nihad Kreševljaković, Zijah Gafić, Haris Čalkić, Anida Krečo i Milomir Kovačević. Priča o Sarajevu je ispričana nizvodno, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. Luksuzna dvojezična monografija objavljena je u organizaciji Udruženja Urban. Više informacija na www.sarajevomycity.com. Preuzimanje fotografija ili teksta nije dozvoljeno bez saglasnosti autora.