Mostar
0

ICCROM ocijenio pozitivnim izvještaj o stanju konzervacije Starog mosta

FENA
Stručnjaci ICCROM-a - Međunarodnog centra za konzervaciju i zaštitu pri UNESCO-u raspravljali su sinoć o Izvještaju o stanju konzervacije Starog mosta u Mostaru koji je pripremila Komisija za očuvanje spomenika BiH te ga u potpunosti ocijenila pozitivnim, izjavila je Feni članica Komisije Amra Hadžimuhamedović.

Hadžimuhamedović je istakla da je direktor ICCROM-a Mounir Bouchenaki podnio izvještaj o posjeti Mostaru i da je odluka za Stari most u Mostaru u cijelosti pozitivna.

"Ono što sada predstoji vlastima u BiH je da svi rade svoj posao. Manje priče a više posla kako bi se ispunili zadati poslovi", istakla je Hadžimuhamedović.

Kada je u pitanju sporni objekt, hotel "Ruža" zbog kojeg je, po nekima, UNESCO "prijetio" skidanjem Starog mosta s Liste svjetske baštine, Hadžimuhamedović ističe da predstoji raspisivanje natječaja za redizajn "Ruže".

"Skidanje s Liste nam nije ni prijetilo i ta priča je rezultat različitih dezinformacija. Natječaj i odabir projekta za redizajn "Ruže" moraju biti gotovi do 1. februara 2009.", podsjetila je.