Barcelona
0

Ibrahim Spahić na forumu Anna Lindh

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić učestvuje na Euromediteranskom forumu Anna Lindh u Barceloni, koji je okupio više od hiljadu predstavnika organizacija civilinog društva, vladinih i nevladinih organizacija i fondacija iz 43 zemlje.

Govoreći u subotu na plenarnoj sjednici foruma, Spahić je istaknuo da je kultura, kao i obrazovanje, osnova za ekonomski razvoj, socijalnu koheziju i pravdu, te se založio za kreiranje novih kulturnih strategija održivog razvoja u regijama i u svijetu, saopćeno je iz Pressa Festivala "Sarajevska zima".

Spahić je naglasio da je u Barceloni, pored pokretanja euromediteranskog dijaloga prije 15 godina i stvaranja Fondacije Anna Lindh, prije 25 godina održano 1. bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, čija je asocijacija osnovana u Sarajevu 2002. godine i danas okuplja 46 zemalja i ima 77 članica, te priprema Bijenale mladih umjetnika u oktobru 2011. godine u Kazablanki u Maroku.

"Jedan san je postao stvarnost i Mediteran je danas unija u kojoj se nalazi i Bosna i Hercegovina. U strategiju je nužno ugraditi i činjenicu da propitivanje mediteranskog i svakog drugog identiteta znači i afirmaciju integriteta svakog pojedinca i njihove mobilnosti, kao i međusobnih veza umjetnika i posvećenosti institucija razvoju Mediterana", kazao je Spahić.

On je na skupu u Barceloni promovirao projekt Koncert hola Sarajevo, naglašavajući značaj kulturne infrastrukture za nove generacije mladih umjetnika.

Današnjom plenarnom sjednicom, na kojoj je vođena rasprava o kreiranju euromediteranske kulturne strategija i ulozi Fondacije Anna Lindh, predsjedavala je Asia Benssallah, kopredsjedavajuća Groupe de Sages iz Maroka.

U diskusiji su učestvovali, među ostalima, Thierry Fabre iz Mediteranske kuće humanističkih nauka iz Francuske, Denis Huber iz Centra Sjever-Jug Vijeća Evrope iz Portugala, Xavier Troussard, predsjedavajući Jedinice "Kulturna politika i interkulturalni dijalog“ Evropske komisije iz Belgije, i Nancy Bakir iz Arapske lige iz Egipta.