Pozitiva(c) dana
0

Ibrahim Spahić i ove godine od Sarajeva pravi oazu kulture

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Paneta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Paneta/Sarajevo-x.com
Uprkos recesiji Sarajevo svake zime dokazuje da u glavnom gradu BiH živi kulturni duh i da se i pored nedostatka novca može prirediti pravi spektakl i poslati lijepa slika u svijet. Sedmi februara svečano će biti otvoren 27. po redu Međunarodni festival Sarajevska zima.

Festival Sarajevska zima je jedan od najvećih praznika umjetnosti u našoj zemlji.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić i njegov tim se trude da svake godine barem na 20-ak dana Sarajevo pretvore u centar kulture u Evropi. U tome i uspijevaju. Sarajevska zima je nakon svih tih godina postala neodvojiv dio života glavnog grada BiHi postala simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

Ove godine Festival se održava pod sloganom "Art od Love" ili "Umjetnost ljubavi". Spahić, koji uživa da i sam sudjeluje u performansima bez obzira na to da li će biti povrijeđen i da li to znači da na minusima mora roniti u Miljacki, i njegov tim i ove godine osmislili su spektakularan način otvaranja Sarajevske zime.

Spahić najavljuje spektakl na otvaranju "Sarajevske zime"

Naime, Festival počinje velikim karnevalom od At mejdana preko Baščaršije, Morića hana, Ferhadijom ulicom, do Katedrale, Vječne vatre, zatim će proći Titovom ulicom, pa ispred velikog gradskog parka do Skenderije i nazad do Narodnog pozorišta. U povorci će biti bubnjari, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta iz BiH i cijelog svijeta.

Na Festivalu će biti i 27 Diogena koji će tragati za čovjekom sa svojom lampom po Sarajevu, a u čast grčkog filozofa Diogena koji je kazao 'Tražim čovjeka' smatrajući da u stanju u kojem je društvo tada bilo, nije bilo onog pravog čovjeka, već su svi bili podređeni trenutnom stanju.

Počasni gost Sarajevske zime bit će Mađarska, kao zemlja koja predsjedava Evropskom unijom.

Kao i prethodnih godina, nema razloga da sumnjamo da će entuzijasta i veliki zanesenjak, kako neki kažu za Ibrahima Spahića, i ove godine prirediti pravi spektakl i u svijet poslati divnu sliku kulturnog i razigranog Sarajeva.