Dani Sarajeva u Beogradu
0

Iako u invalidskim kolicima, Jadranka Stojaković najavljuje savršen koncert

Piše: Ena Omeragić iz Beograda
Povodom petog po redu festivala "Dani Sarajeva", koji se održava od 1. do 7. maja ove godine, danas je u Beogradu održana pres-konferencija na kojoj su predstavljeni prvi događaji na festivalu, koncert Jadranke Stojaković i predstava "Jedan Pikaso".

Poznata kantautorka Jadranka Stojaković svojim koncertom 1. maja u 20 sati u beogradskom Domu sindikata otvorit će festival, uprkos ozbiljnim zdravstenim problemima koje je zadobila nakon povrede na nastupu u Japanu. Jadranka je i na pres-konferenciji bila u invalidskim kolicima. Posljednjih mjesec dana Jadranka je bila na fizikalnim terapijama u Fojnici, a nakon koncerta u Beogradu odlazi na terapiju u Banju Koviljaču.

"U Fojnici su mi rekli: 'Ne daj se Jaco'. Ja sam obećala da ću nastupiti u Beogradu i prije tri mjeseca sam bila veliki optimista. Mislila sam da će me prvo srediti Japanci, ali se desio zemljotres pa sam nekako uspjela organizovati bijeg iz Japana i omogućiti da me liječe doktori na mom jeziku. Dugo nisam bila u stanju sjediti duže od 30 minuta", rekla je Jadranka.

Najavljeno je da će koncept koncerta biti malo drugačiji, te da će publika interaktivno učestovati u samom koncertu, te imati priliku da postavlja pitanja.

"Iako mi je kretanje otežano, dat ću sve od sebe da koncert bude savršen. Ne mogu da garantujem da će svaki ton biti kako treba, ali ću se potruditi da pjevam kako da su mi obje noge u redu i da ne postoji nijedan problem. Zamolila bih beogradsku publiku za razumijevanje, a one starije, koji se još uvijek sjećaju nekih tekstova koje sam ja možda u međuvremenu zaboravila, da pjevaju sa mnom, kako bismo zajedno stvorili atmosferu u kojoj ćemo uživati", poručila je beogradskoj publici.

Na pres-konferenciji je najavljena i večerašnja predstava "Jedan Pikaso", Sarajevskog ratnog teatra koja će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa početkom u 20:30 sati. Redateljica predstave Ljiljana Todorović podijelila je oduševljenje saradnjom sa SARTR-om, te posebno istakla uspješnu regionalnu saradnju.

Naime, osim Selme Alispahić, kao gost u ulozi Pikasa je i glumac iz Makedonije, Meto Jovanovski, a ova predstava je svoju premijeru doživjela 23. marta u Sarajevu.

Aleksandar Peković, zamjenik gradskog sekretara za kulturu i predsjednik Odbora "Beograd 2020" zahvalio se Inicijativi na saradnji te istakao: "Misija ove manifestacije je i stvaranje novih prijateljstava. Nadam se da će se za nekih 20-30 godina neki novi klinci sretati u Beogradu. Želim prijatan boravak u Beogradu svim učesnicima i posjetiocima."