Kultura
0

Iako je najavljena, opera Safikada nije izvedena na Sarajevskoj zimi

FENA
Banjalučka opera Safikada nije izvedena na 28. Festivalu Sarajevska zima i pored najava organizatora, koji do danas, kada je i zvanično zatvaranje te kulturne manifestacije, nisu uputili zvanični poziv za gostovanje banjalučkih umjetnika.

Muharem Insanić, kompozitor opere i direktor Muzičko-scenske agencije Arion, te Slavko Podgorelec, libretist opere, rekli su na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je razlog za to "neozbiljnost" direktora 28. Festivala Sarajevska zima Ibrahima Spahića.

"Unatoč pompeznim zvaničnim i višestruko ponovljenim najavama direktora Festivala, sarajevska publika nije mogla da vidi i operu 'Safikada'“, kazao je Insanić i dodao da sve što je prethodilo ovoj činjenici govori da organizator Sarajevske zime nije bio zainteresiran i nije osigurao uvjete za prikazivanje prve banjalučke opere sarajevskoj kulturnoj javnosti.

Insanić i Podgorelec su kazali da je još u januaru direktor Sarajevske zime obavijestio štampane i elektronske medije u BiH o gostovanju banjalučke opere u Sarajevu 18.februara, a potom 11.februara, odnosno šest dana uoči gostovanja, poslao im e-mail u kojem je naveo kako je Sarajevska zima saglasna s njihovim gostovanjem, 18.februara.

"Međutim, gostovanje je trebalo da bude bez potpisanog ugovora, koji bi ansamblu od 86 izvođača garantirao prijevoz, smještaj ishranu i minimalne dnevnice-honorare. Ovakva gostovanja, pogotovo masovnog ansambla, u ozbiljnim aranžmanima, ugovaraju se najmanje 30 dana uoči nastupa kako bi se blagovremeno s izvođačima usaglasili termini nastupa", kazao je Insanić.

U narednim kontaktima, dodao je on, dogovorena je promjena termina gostovanja, za 7. ili 14.april, a organizator sarajevskog festivala je naglasio da će im, čim se precizira datum nastupa u sarajevskom Narodnom pozorištu, poslati ugovor na potpisivanje. To obećanje dobili su 29.februara.

Tek u srijedu, 7.marta, priča Insanić, organizator Sarajevske zime dostavlja kopiju pisma koje je dan ranije uputio Narodnom pozorištu Sarajevo, a u kojem se od te ustanove traži da Festival Sarajevska zima izvijesti da li su pozorišni prostori slobodni za izvedbu Safikade u aprilu.

"Iz svega prethodnog se zaključuje kako je organizator Festivala tek 6.marta, znači od januara, kada je gostovanje 'Safikade' službeno najavljeno za 18.februar, prvi put službeno kontaktirao sarajevsko Narodne pozorište. Ako su namjere organizatora ozbiljne – zašto je čekao dva mjeseca"?, pitaju se Insanić i Podgorelec.

Na kraju su saopćili i da od 7.marta do danas direktor Festivala Sarajevska zima nije kontaktirao Insanića.

Ipak, Insanić i Podgorelec vjeruju kako će Safikada biti prikazana u Sarajevu, kako navode, u dogledno vrijeme i to u organizaciji gradskih, kantonalnih ili federalnih institucija kulture, s obzirom na to da postoji veliki interes sarajevske publike za ovaj „jedinstveni muzičko-scenski događaj“.