Bešlić u pop-artu
21

I poslije Warhola - Halid

Klix.ba
Halid Bešlić (Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Halid Bešlić ispred djela na kojima je glavna tema (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Zvono otvorena je izložba "Više volim Halida nego Warhola". Autor koncepta je Saša Bukvić, a fotografije koje je digitalno obradio Ismar Mujezinović rad su novinara i fotografa portala Klix.ba Almira Panjete, popratni tekst uz izložbu pisao je Ahmed Burić, a sve je blues obradama Halidovih pjesama propratio Damir Nikšić.

Otvaranje izložbe je uveličao i njen glavni lik, popularni bh. pjevač Halid Bešlić, kojeg su radovi naprosto oduševili.

"Bilo me je u raznim varijantama, od filma pa nadalje, ali prvi put sam u jednoj ovakvoj priči i zaista sam oduševljen kako je sve skupa ispalo. Čast mi je da je jedna ovakva ekipa kao temu svog rada uzela upravo moj lik", kazao je Halid, kojeg je, osim radova, posebno oduševila Nikšićeva izvedba nekih od njegovih najvećih hitova urađenih u blues varijanti.

Otvaranje izložbe, iako je na njoj bio čovjek koji je trenutno jedna od najvećih zvijezda na Balkanu, prošlo je u opuštenoj atmosferi. O tome zbog čega je Halid zaslužio da se nađe i u modernoj umjetnosti govorio je pisac Ahmed Burić.

"Naš Halid zapravo je zaslužio isto mjesto koje su kod Andyja Warhola imali Elvis, Marylin ili Liz Taylor, i dobro je da mu ga je Bukvić dao. Mjesto u kojem multiplicirani portret, zapravo, gleda sve nas i, naizgled nam pruža istu šansu. Jer, mnogo je onih koji bi htjeli biti Halid, ali Halid je samo jedan i uvijek isti", kazao je Burić, postavljajući pitanje:

"Halid umjesto Warhola? To možda i nije pravo pitanje. Mi smo odživjeli vrijeme u kojem se govorilo “I poslijeTita – Tito”. Dakle, i poslije Warhola – Halid?"