Kultura
0

I ove godine zanimljiva filmska ostvarenja Dječijeg programa i Teenarene

FENA
I ove godine "Dječiji program" Sarajevo film festivala će se održavati u KSC "Skenderija" a reprize u sali Općine Novi Grad, saopćeno je na današnjoj press konferenciji.

Očekuje se da će ove programe pratiti desetine hiljada najmlađih.

SFF i ove godine nastavlja saradnju sa EUFOR-om, koji će obezbijediti prevoz za mališane iz drugih krajeva BiH, kako bi i oni mogli pogledati filmove koji će ove godine biti prikazani u sklopu Dječijeg programa SFF-a.

U okviru ovog programa bit će prikazano osam filmova od toga četiri igrana, jedan koji je mješavina igranog i animiranog filma i tri animirana filma.

"TeenArena", program namijenjen uzrastu od 13 do 19 godina, koji iz godine u godinu puni prostore BKC-a ove godine prikazat će sedam filmova. O najboljima odlučit će mladi žiri od 12 članova i gledaoci. Reprize TeenArene održavat će se u prostorima Mađunarodnog centra za djecu i mlade Novo Sarajevo.

Sarajevo film festival će se pridružiti i implementaciji projekata "Izaberi život,a ne drogu" i "Upozoravanje na mine".

Na završetku Dječijeg programa i TeenArene 26. augusta u Vilsonovom šetalištu, u saradnji sa općinom Novo Sarajevo, bit će održan Porodični dan. Ovo je Dan koji za cilj ima istaknuti pomalo zaboravljene vrijednosti porodice kao jezgra društva. U okviru Porodičnog dana bit će upriličen i bogat kulturno-edukativni i zabavno-sportski program koji će se odvijati na prostoru između mosta Hamdije Čemerlića i mosta Ars Aevi.

Porodični dan pokrenut je po ugledu na Family Day Tribeca Film Festivala, a u znak prijateljstva sa Sarajevom na ovo druženje dolazi i predsjednica Tribeca Film Festivala Jenifer Maguire i direktor Tribeca Film Festivala Peter Scarlet.