Kultura
0

I ove godine u 'Šetalištu' sjećanje na Darija Džamonju

FENA
Dario Džamonja
Dario Džamonja
Udruženje građana 'Šetalište' prošle godine pokrenulo je inicijativu da se jedan dan posveti sjećanju na jednog od najznačajnijih pisaca Bosne i Hercegovine Darija Džamonju.

Dario Džamonja (1955-2001.) svojim pisanjem podigao je spomenik gradu u kojem je rođen.

Prva u nizu tradicionalnih večeri sjećanja na pisca na čije pisanje nismo ostajali ravnodušni održana je i prošle godine, 1. oktobra u kafani 'Šetalište'.

Tad je odlučeno da se svake godine, 1. oktobra, u 'Šetalištu' okupe prijatelji i poštovaoci ovog pisca.

Ove godine sjećanje na Darija Džamonju bit će upotpunjeno umjetničkom intervenicijom mlade skulptorke Lejle Čehajić, koja će uraditi Džamonjin reljef.

Dario Džamonja rođen je u Sarajevu 18. januara 1955. godine. S nevelikim brojem knjiga postao je kultni pisac svog rodnog grada.

Njegove priče karakterizirala je samoironija, surovost, ali i ljubav. Jednostavno, pisao je iz sebe i za sebe. A drugi su voljeli čitati. Na žalost, mnoge od njegovih knjiga objavljenih prije rata nisu više dostupne potencijalnim čitaocima.

Dario Džamonja preminuo je 15. oktobra 2001. u Sarajevu.

Objavljene su mu slijedeće knjige: "Priče iz moje ulice", "Zdravstvena knjižica", "Drugo izdanje", "Priručnik", "Oni dani", "Prljavi veš", “Pisma iz ludnice” te "Ptica na žici", predratne priče, posthumno (Buybook Sarajevo 2002.) i "Priče", sabrane priče, posthumno (Slobodna Bosna, Sarajevo).