Besplatan ulaz u subotu
0

I naši muzeji dio evropske manifestacije

Piše: N. Jamaković
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
I muzeji iz naše zemlje pridružit će se manifestaciji "Noć evropskih muzeja" u okviru koje će više od 3.000 muzeja širom Evrope, od irske luke Cobh do Vladivostoka, otvoriti svoja vrata za besplatne posjete u subotu, 15. maja, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja - 18. maja.

Učinit će to iako u našoj zemlji nema bilo kakvih donacija ni podrške s državnog ili entitetskog nivoa pa je muzejima i galerijama prepušteno da se sami organiziraju i priređuju skromna i simbolična obilježavanja ove velike i značajne evropske kulturne manifestacije.

Muzej Sarajeva omogućit će u subotu, od 19 do 24 sata, besplatno razgledanje postavki u pet muzeja u Sarajevu i tako obilježiti Međunarodni dan muzeja.

"Svi depandansi Muzeja Sarajeva - Brusa-bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej "Sarajevo 1878.-1918." i Muzej Jevreja BiH bit će otvoreni 15. maja u večernjim satima", saopšteno je iz Muzeja.

Naveli su kako zbog nedostatka novca ove godine ne mogu ponuditi posebne programe, ali podsjećaju da je u njihovom objektu Brusa-bezistan postavljena tematska izložba "Akvareli starog Sarajeva".

Manifestaciju će podržati i Zemaljski muzej u Sarajevu u kojem će u subotu od 10 do 24 sata biti održana tradicionalna manifestacija Dan i noć Zemaljskog muzeja BiH.

U okviru manifestacije će original Sarajevske hagade biti izložen od 10 do 24 sata, bit će upriličene radionice za djecu i omladinu (10-18 sati), prodajna izložba replika nakita, iz zbirki Muzeja, te koncert tradicionalne muzike Vanje Muhović & Divanhane u 20 sati.

Ulaz za sve posjetioce je također besplatan.

Prvi put ove godine svoj doprinos ovoj značajnoj evropskoj manifestaciji dat će i Umjetnička galerija BiH.

S obzirom da je ulaz u Umjetničku galeriju BiH uvijek besplatan, bez obzira radi li se o izložbama ili nekim drugim programima, za tu noć ova galerija planira samo jednu izmjenu, a to je da će svoja vrata držati otvorena do 24 h.

Program "Noći muzeja“ započet će u 18 sati. Prvi dio programa posvećen je najmlađoj publici, djeci uzrasta od četiri do 12 godina, za koje će biti organizovana radionica i igraonica. Program za djecu traje do 20h.

U drugom dijelu u izložbenoj sali u prizemlju bit će predstavljeno djelo Ismeta Mujezinovića "Majka“. Na prvom spratu publika će moći pogledati izložbu tradicionalnih japanskih borilačkih vještina "Duh Budoa“, a na drugom, u plavoj sobi unutar stalne postavke "Retrospectrum“, bit će premijerno prikazan video rad Gordane Anđelić Galić "Original Sin / Istočni grijeh“.

Peti put će se u ovu manifestaciju uključiti i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske te Muzej RS, koji su za posjetioce pripremili bogat kulturno-zabavni program koji će trajati do iza ponoći.

Inače, francuski muzeji započeli su 2001. manifestaciju "Proljeće muzeja" posvećenu izbirljivoj muzejskoj publici. Tu ideju prihvatili su svi evropski i mnogi svjetski muzeji, a vremenom ona je promijenjena u "Noć muzeja".

"Noć muzeja" obilježava se u subotu koja je najbliža 18. maju, Međunarodnom danu muzeja, a proslava muzejske djelatnosti prebačena je na vikend i noćne sate jer se želi privući što veći broj posjetilaca, naročito mladih.