Za glumačku izvrsnost
0

I Mirjani Karanović Zlatni lovorov vijenac

Sarajevo-x.com
Mirjana Karanović (Foto: A. Panjeta)
Mirjana Karanović (Foto: A. Panjeta)
Direkcija Međunarodnog teatarskog festivala MESS donijela je odluku da pored Franka Castorfa, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijeli i Mirjani Karanović.

Ovoj istaknutoj glumici nagradu će uručiti direktor Festivala, Dino Mustafić, na svečanosti koja će se održati u nedjelju, 31.oktobra, 2010. U Sarajevu.

"Mirjanu Karanović mnogi nazivaju 'kraljicom balkanske glume'. Veliki broj njenih uloga u teatru i na filmu ispisale su najljepše stranice ex-jugoslovenskog glumišta. Njena predanost i posvećenost glumačkoj umjetnosti su inspiracija mnogim mladim glumcima i glumicama, kao i velikom broju reditelja i rediteljica sa kojima je radila u svom bogatom umjetničkom životu", stoji u objašnjenju Direkcije. "Od 1997. kada je Festival dobio prefiks 'međunarodni', scene festivalskih pozornica ukrasili su i svojim glumačkim kreacijama nadahnuli glumci i glumice iz svih krajeva svijeta. Jedina iz našeg regiona je upravo Mirjana Karanović, koja je za ulogu Karle u Helverovoj noći (2004), te za ulogu Fedre u predstavi 'Fedrina ljubav' (2008), nagrađena Zlatnim lovorovim vijencem za najbolju glumicu Festivala MESS", navodi se u objašnjenju.

Prof. Mirjana Karanović je redovna profesorica Glume na beogradskoj Akademiji umjetnosti. Dekan Akademije umjetnosti bila je u dva navrata: od 2001. do 2003. godine, i od 2009. godine do danas.

Mirjana Karanović je ugledni dramski umjetnik sa brojnim glumačkim ostvarenjima u domenu teatra i filma. Glavne uloge je ostvarila u kultnim filmovima "Petrijin venac" (Srđan Karanović, 1980), "Pad Italije" (Lordan Zafranović, 1981), "Život je lep" (Boro Drašković, 1985), "Otac na službenom putu" (Emir Kusturica, 1985), "Na putu za Katangu" (Živojin Pavlović, 1987), "Vreme čuda" (Goran Paskaljević, 1989), "Sabirni centar" (Goran Marković, 1989), "Mala" (Predrag Antonijević, 1991), "Bolje od bekstva" (Miroslav Lekić, 1993), "Underground" (Emir Kusturica, 1995), "Bure baruta" (Goran Paskaljević, 1998), „Život je čudo“ (Emir Kusturica, 2004), „Grbavica“ (Jasmila Žbanić, 2006), "Tamo i ovde" (Darko Lungulov, 2009). Gotovo tri decenije se profesionalno bavi glumom na pozorišnim scenama Srbije i bivše Jugoslavije. Igrala je u brojnim TV-serijama, među kojima su i umetnički najprestižnije "Otvorena vrata", "Vratiće se rode" i dr. Pedagoškim radom bavi se od 1995. godine.

Mirjana Karanović je dobitnik Sterijine nagrade, dva Zlatna ćurana na Festivalu "Dani komedije" u Jagodini, dva Grand Prix priznanja na Filmskom festivalu u Nišu, dvije Zlatne arene na Festivalu u Puli, Zlatnog lovorovog venca na Festivalu MESS u Sarajevu, nagrade EU Filmskog festivala u Austriji, nagrade Actors Mission na Artfilm festivalu u Slovačkoj, nagrade Zlatni medjved na Festivalu u Berlinu, nagrade za najbolju žensku ulogu na Cinema City festivalu u Novom Sadu i na Festivalu u Sopotu, nagrade "Osvajanje slobode" Fonda "Maja Maršićević Tasić" i brojnih drugih.