Kultura
2

"I Dont' Want to be a Shadow" fotografijama poručuje Budimir Željko Keko

Klix.ba
U Galeriji BlackBOX u Sarajevu večeras u 19 sati bit će otvorena izložba "I Dont' Want to be a Shadow" Budimira Željka Keke.

Keko je nenametljiv, nezavidan, neposredan, jedinstven, nimalo pretenciozan, i nadasve jako kreativan, koji stvara priče kroz koje izražava svoju individualnost.

On je zaljubljenik u fotografiju i često pristupa iz ugla posmatrača i strastveno bilježi svijet oko sebe. Kekov jedinstven i prepoznatljiv stil razvio se iz širokog spektra interesovanja i neutažive gladi za znanjem. Njegovi evocirajući prizori oduzimaju dah, zaustavljaju trenutak borbe i sreće u ljudskom biću. Mada poseban interes pokazuje za portretnu fotografiju, te voli raditi s ljudima,a naročito sa djecom. Ovaj mladi čovjek, skroman po prirodi i pun duha kaže: ”Kroz moje fotografije pokušavam da uhvatim prizore i ljude onako kako ih ja vidim, i da tu ljepotu i raznolikost svijeta oko nas podijelim sa drugima.

Keko često kaže da život treba živjeti bez barijera i predrasuda, i da tek tada možete vidjeti svijet oko sebe onakav kakav jeste, u ljepoti koja ga okružuje. Tako nastaje i autoportret koji se zove "Ne želim biti sjena", koji predstavlja njegov lični pečat, i koji se provlači kroz svaku izložbu, te predstavit će je i ovaj put na svojoj samostalnoj izložbi publici u Sarajevu.

Učestvovao je sa svojim radovima na nekoliko klupskih izložbi, gdje je na posljednjoj osvojio prvu nagradu za kolekciju fotografija "Quatro fumare", zatim imao je dvije samostalne izložbe u rodnom Trebinju, "Creative Mess" 2012, i "Kratke priče" 2013, kojima se predstavio sa fotografijama momenata iz stvarnog života, portreta, do ličnih sjenki. Nakon toga izlaže četiri svoje fotografije u Miamiju u Miami Dade County Auditorium u sklopu jednog performansa, te "Nostalgija" 2013 u Geteborgu. Fotografije su nastale sa njegovih putovanja od Miamia, Geteborga, Vela Luke, pa do Hercegovine. To su često fotografije običnih ljudi, mjesta, događaja i momenata, koje je na jedinstven i spontan i samo njemu svojstven način uhvatio svojim fotografskim okom.

Njegovi planovi u skorije vrijeme su izložbe u Dubrovniku i Vela Luci, gdje bi upoznao publiku sa svojim radovima i predstavio fotografije iz svoje perspektive.

Budimir Željko Keko rođen je 1972. u Trebinju, a trenutno živi, radi i stvara na relaciji Trebinje - Dubrovnik - Vela Luka. Fotografija je nešto što ga privlači još iz rane mladosti, ali počinje ozbiljnije shvatati svoj dotadašnji hobi tek prije par godina, nakon posjete eminentnih profesionalnih fotografa iz Holandije, u sklopu Campusa 17, gdje je stekao nova iskustva, velika prijateljstva i proširio svoja znanja. Nakon toga odlučuje istražiti kroz oko objektiva svijet oko sebe.