Kultura
2

Humanitarnim performansom u Brčkom zaključena turneja Peđe Bajovića

Klix.ba
Jedan od najpoznatijih regionalnih stand-up komičara, Peđa Bajović, u četvrtak, 26. februara humanitarnim performansom u Domu kulture Brčko, zaključio je svoju bosanskohercegovačku turneju.

Novac prikupljen od prodaje ulaznica usmjeren je za obezbjeđivanje školskih užina socijalno ugroženim učenicima i učenicama sa područja Brčko distrikta. Generalni pokrovitelj turneje bila je kompanija Gorenje.

U proteklih mjesec dana, više od tri hiljade Bosanaca i Hercegovaca iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Banje Luke, Bihaća, Prijedora i Brčkog, prisustvovalo je Bajovićevim performansima koji na originalan način prikazuju našu svakodnevnicu.

"Sreća, umor, ponos. Tri su riječi kojima bih opisao svoje stanje nakon turneje po Bosni i Hercegovini! Puno je to bilo posla, ali s odličnom mrežom saradnika i veliku podršku kompanije Gorenje, turneja je bila veoma uspješna", rekao je Bajović te se posebno zahvalio domaćinima svih pozorišnih prostora koji su u osam bh. gradova bili domaćini stand-upa “Crno-bijelo“.

“Veliko hvala i publici, njih više od tri hiljade iz cijele BiH koji su se došli smijati. Ponosan sam što smo zajedno u Brčkom prikupili više od 1500 KM za užine za socijalno ugrožene učenike i učenice. Započeli smo jednu jako lijepu stand-up priču i nadam se da će se i u budućnosti nastaviti“, dodao je Bajović.

Direktor Gorenje Commerce d.o.o., Uroš Marolt, istakao je svoje zadovoljstvo što se turnejom “Crno bijelo“, Gorenje na originalan način približilo stanovnicima Bosne i Hercegovine.

"Saradnja sa liderom u oblasti stand-up komedije na našim prostorima, Pedjom Bajovićem, predstavlja i našu opredjeljenost da uvijek radimo sa najboljima. Kako smo i sami inovatori u svojoj oblasti, našim vjernim kupcima uvijek želimo ponuditi nešto novo, inovativnije i drugačije, a stand-up komedija koja u posljednje vrijeme doživljava svoju ekspanziju i u Bosni i Hercegovini je bila idealna za takvo što“, rekao je Marolt.

Peđa Bajović je u svojoj desetogodišnjoj karijeri imao više od hiljadu nastupa u više od dvadeset zemalja svijeta i u nekoliko stotina gradova. Nastupao je i na Međunarodnom takmičenju stand-up komičara u Seatllu te se predstavio na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju, Comedy Central. Prošle godine je na dobio priznanje za najboljeg veterana na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skoplju.