Kultura
376

Humanitarni koncert: Magistri Muzičke akademije u akciji pomoći Sajjri Poljo i Matei Matković

Piše: E. M.
Proba pred humanitarni koncert (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Proba pred humanitarni koncert (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Devet magistara Muzičke akademije u Sarajevu će u srijedu 2. novembra učionice zamijeniti velikom salom Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a učenike će zamijeniti publikom koja će svojim odzivom pomoći u liječenju Zeničanki Sajjre Poljo i Matee Matković u sklopu koncerta "Fiat lux" ("Neka bude svjetlo").

Proteklih dana devet magistara muzike na čelu sa dirigenticom Aldinom Aganović vrijedno se priprema u Zenici za humanitarni koncert kojeg će održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica pred oko 450 posjetilaca.

U razgovoru za Klix.ba horska dirigentica i profesorica solfeggia Aganović je izjavila kako je prvobitno trebao biti organizovan koncert magistara koji su trebali predstaviti sebe i svoje znanje te da su potom odlučili da sredstva usmjere u humanitarne svrhe.

"Muzička ideja za ovaj koncert potekla je od mene jer sam uvijek u zbornici sa mladim ljudima koji govore kako nema posla, kako ne znaju hoće li im ugovori biti produženi, a od devet magistara koji će svirati, njih sedam su bili moji učenici. Velika je razlika između magistra i diplomanata muzičke akademije. Jednostavno, jednog dana sam ih pitala da li bi svirali, što su rado prihvatili i pristupili smo organizaciji ovog događaja", govori Aganović.

Ona je istakla kako magistri koji predaju u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi u Zenici nisu imali priliku da pokažu široj narodnoj masi šta umiju. Njihova publika su učenici, a koncertne sale su im učionice.

"Kod nas odavno već ne postoji muzički događaj gdje bi ovi muzičari svirali. Na događajima kao što su Dan državnosti i Dan nezavisnosti, gdje treba da se svira klasična muzika, ovi ljudi nemaju priliku", dodaje Aganović.

Čitavu organizaciju koncerta "Fiat lux" preuzela je politička stranka Snaga centra.

Zenica je prema riječima Aganović jedan od bh. gradova koji je stvorio velike profesore i nastavnike muzičkog koji predaju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu ili sviraju u Sarajevskoj filharmoniji.

Na koncertu će se predstaviti magistri koji i pored svog znanja i stručnosti nemaju stalna zaposlenja. Među njima su Goran Jurić (gitara), Ena Prutina (klavir), Azra Plevljak (flauta), Emina Nezirević (flauta), Amila Muharemović (viola), Emina Berbić (harmonika), Bojan Nikolić (gitara), Mirna Mlikota (flauta) i Branko Mlikota (klarinet).

Pijanistica Ena Prutina je izjavila kako je ovaj koncert za nju i njene kolege veliki korak naprijed te da će upravo ovaj koncert možda promijeniti shvatanje kulture i onoga što oni rade u Zenici.

"S obzirom kakvo je stanje kod nas u zemlji i koliko je kultura na nezavidnom nivou, ovo je prilika da mi, magistri, sviramo što želimo. Super je što je sva priča posvećena Sajri i Matei. Dosta nas ima koji smo završili Muzičku akademiju, ali smo zaboravljeni. Nemamo priliku svirati ili smo nezaposleni ili radimo na ugovore na nekoliko mjeseci. Meni je ovaj koncert jako važan jer imam osjećaj da je ovo korak naprijed da se pomjerimo i da neko obrati pažnju na nas. Važno je pomenuti da nismo završili fakultet da bismo se zatvorili u kabinete. Djeca kojoj predajmo, a zaista uživamo u tome, trebaju izaći iz učionice i vidjeti kako veliki koncert izgleda", izjavila je Prutina.

Na koncert koji će biti održan 2. novembra u 19:30 sati bit će odsvirana djela od Renesanse do 20. stoljeća, a u prodaji je ostao veoma mali broj ulaznica koje se mogu kupiti na biletarnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ili caffe baru Carpe Diem.