Beč
0

Humanitarni bal za borbu protiv AIDS-a

FENA
Beč
Beč
Na trgu ispred bečke Gradske vijećnice u subotu navečer počela je najveća evropska humanitarna priredba 18. Life Ball čiji je prihod namijenjen suzbijanju AIDS-a.

Svečanost otvaranja prekinuta je zbog kiše i nevremena, ali program je nastavljen. Priredba je otvorena u nazočnosti mnogih austrijskih i inozemnih uglednika iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te brojnih međunarodnih uglednika, među kojima i predsjednice austrijskog parlamenta Barbara Prammer, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i drugih, prenosi Hina.

"Grad Beč podupire tu manifestaciju, bal je solidarnosti i tolerancije, a protiv izolacije i svekolikih oblika netrpeljivosti", istaknuo je na otvorenju na pozornici ispred bečke vijećnice u nazočnosti od više 40.000 posjetitelja bečki gradonačelnik Michael Haeupl.

"Ova manifestacija je jedinstvena, ne smijemo zaboraviti zašto smo ovdje da bi pomogli zaraženim od HIV-a i AIDS-a", izjavila je je američka glumica Whoopi Goldberg.

Glavni organizator manifestacije Gery Keszler naglasio je da je oko 33 miliona ljudi zaraženo HIV-om, a svake minute jedno dijete umire od AIDS-a.

Life Ball održava se uoči velike međunarodne konferencije o AIDS-u koja počinje u nedjelju u Beču a okupit će oko 25.000 sudionika: predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, predstavnika privatnih i javnih, zdravstvenih ustanova te civilnog društva.