Kultura
65

Humanitarna likovna izložba "Motiv Balkana" 23. maja

Klix.ba
U crkvi Sv. Anto u Sarajevu, 23. maja u 19 sati, bit će otvorena međunarodna grupna humanitarna likovna izložba "Motiv Balkana", na kojoj će svoje radove izložiti mnogobrojni akademski i/ili samostalni umjetnici iz regije.

Umjetnička neformalna grupa "Val" na čelu sa predsjednicom AnomDominik Rodić će predstaviti likovnu i poetsku ekspresiju umjetnika na temu ideološkog, moralnog, ekološkog, etnološkog ili nekog drugog stanja na Balkanu.

Radove koje ćete moći vidjeti na izložbi kreirali su Lejla Ramić, AnaDominik Rodić, Berin Tuzlić, Ivana Jasak, Aijana Efendić (Sarajevo), Rade Babić (Banja Luka), Mladen Savić (Istočno Sarajevo), Jasmina Vehab (Kakanj), Dragan Mučibabić (Travnik), Snežana Vasić (Srbija), Tomislav Dobrijević, Jozo Pišković i Ani Kalajzić (Hrvatska).

Radovi likovnih umjetnika će biti otkupljeni po predstavljnim cijenama na izložbi, a 20% od svake prodane slike ide u humanitarne svrhe, a preostala količina novca autorima djela.

U sklopu izložbe će biti predstavljeni artikli suvenirnice Historijskog Muzeja u BiH kako bi se stimulisali građani naše zemlje da više promovišu našu kulturu i kupuju domaće.

Ovom prilikom će Historijski Muzej dopustiti da na ovoj izložbi posjetioci vide artefakte hrane iz perioda prošlog rata.

Izložbu će otvoriti nekoliko pjesnika recitacijama svojih poezija na temu Balkana, a pozvani su pjesnici da svoju poeziju šalju na e-mail [email protected].

Val se od 2007. godine bori za kulturu u regiji i motivira ujedinjenje kreativaca Balkana u svrsi opstanka kulture i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Do sada je urađeno mnogo akcija koje su dobile pozitivne kritike medija i šire narodne mase.