Kultura
27

Humanitarim koncertom otvoren BIMF, večeras koncert pijaniste Swanna

Klix.ba
Sinoćnjim humanitarnim koncertom Zagrebačkih solista je otvoren 10. BIMF. Publika je imala priliku čuti specijalno obraćanje visokog predstavnika Valentina Inzka koji je iskazao podršku misiji BIMF-a, čestitao deseti rođendan i poželio još puno lijepih festivalskih godina, a naročito podržao BIMF vrijednosti i atmosferu inkluzivnosti, kreativnosti i okrenutost budućnosti kao neizbježnim elementima za bolju budućnost ove zemlje, kao i BIMF unikatnost u kulturnom miljeu BiH.

Posebnu pažnju i zahvalnost Inzko je iskazao čuvenim Zagrebačkim solistima za divan gest solidarnosti i doniranju svog honorara u svrhu pomoći poplavljenim područjima u BiH.

Inzko je naglasio da je muzika zaista internacionalni jezik koji ujedinjuje ljude širom svijeta, te da unutrašnja inspiracija koja povezuje muziku i muzičare jeste ključ magičnog trenutka koji se osjeti na svim vrhunskim koncertima. Unutrašnja inspiracija BIMF-a, koja je sve što BIMF predstavlja ujedinila i koja je prisutna svih ovih godina te zaokružila prvu deceniju postojanja festivala je svakako – energija ljubavi.

Večerašnji drugi koncert 10. BIMF-a predstavlja muzički vremeplov u 1913/14. godinu kad je termin rata svjetskih razmjera još uvijek bio nepoznanica. Koncert je u izvedbi fenomenalnog američkog pijaniste Jeffreyja Swanna, koji je nastupao u sklopu 5. BIMF-a.

Koncert u nedjelju, 22 juna, 2014. predstavlja ukrajinskog pijanistu Illya Zuiko i hommage najpoznatijem ratnom izbjeglici u svijetu klasične muzike - Chopinu.

Ulaz na sve BIMF koncerte i dešavanja je tradicionalno besplatan. Svi koncerti 10. BIMF-a se odvijaju u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 20 sati.