Kultura
400

Humana misija: Magistri Muzičke akademije svirali za Sajjru Poljo i Mateu Matković

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Devet magistara Muzičke akademije sa kolegama koji su ih pratili na večerašnjem humanitarnom koncertu "Fiat lux" u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici rasprodali su sve karte, a zarada će biti usmjerena za liječenje hrabrih Zeničanki Sajjre Poljo i Matee Matković.

Goran Jurić (gitara), Ena Prutina (klavir), Azra Plevljak (flauta), Emina Nezirević (flauta), Amila Muharemović (viola), Emina Berbić (harmonika), Bojan Nikolić (gitara), Mirna Mlikota (flauta) i Branko Mlikota (klarinet) večeras u okupljenim Zeničanima u Bosanskom narodnom pozorištu u sklopu humanitarnog koncerta priredili nezaboravnu večer.

Muzika od Renesanse do 20. stoljeća prostirala se u velikoj sali BNP-a dok su se na bini izmjenjivali muzičari koji su se sa velikom voljom i razlogom uključili u ovu humanu misiju čiji je organizator bio Snaga centra Zenica.

Direktor Javne ustanove Osnovne muzičke škole u Zenici Alija Bičakčić prije samog koncerta zahvalio se svima koji su se odazvali ovoj humanoj misiji koja je od velikog značaja za Mateu i Sajjru.

"Od samog početka ideja je bila da se predstavle mladi umjetnici, a na kraju je završilo kao jedna humanitarna misija i drago mi je zbog toga. Večeras sam dobio informaciju da se stanje Matee pogoršalo i da u ponedjeljak treba na treću operaciju. Hvala nastavnici Aldini Aganović koja je bila glavni inicijator ovog projekta i mojim radnim kolegama. Žao mi je što smo se okupili ovim povodom, ali hvala vam svima što ste se odazvali ovom projektu i prepoznali šta je i umjetnost i humanost", izjavio je Bičakčić.

Program humanitarnog koncerta "Fiat lux" ili "Neka bude svjetlo" obuhvatao je djela Gabriela Faure, Francoisa Dopplera, Hakana A. Tokera, Sergeja Vojtenke, Nikolaja Rečmenskog, G.F. Telemanna, B. Mantovanija, Giulia Regondija, Maxima Diega Pujola, Sergeja Prokofjeva, a posljednju tačku C. Gardele "Por una cabeza" odsvirali su svi učesnici koncerta.

Izvedbe na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta nagrađene su aplauzima, a Aganović je u obraćanju prisutnima istakla da je ovo samo početak jedne fine ideje koja će, nada se, zaživjeti.