Kultura
33

Huffington Post objavio intervju s Damirom Imamovićem: Kralj sevdaha

Klix.ba
Pjevanje o ljubavi i magična muzika sjajnog Damira Imamovića, te nedavno potpisivanje ugovora sa Glitterbeat Recordsom, kućom koja je dva puta uzastopno proglašena najboljim izdavačem na svijetu, bili su povod za intervju koji je sa bh. interpretatorom sevdalinki objavio američki Huffington Post.

Huffington Post ga naziva najhvaljenijim muzičarem i ističe kako Imamovića mnogi smatraju kraljem sevdaha. Autora je, kako navodi, posebno dojmila Damirova odlučnost da svijetu pokaže kako BiH i cijela naša regija ne smije biti označena kao mjesto rata i zločina, već regija u kojoj su nastale neke od najvećih svjetskih ljubavnih pjesama koje se i dalje stvaraju.

Ugovor za utjecajnim izdavačem

Na pitanje kakav je osjećaj potpisati ugovor sa jednom od najboljih svjetskih izdavačkih kuća, Damir je odgovorio: Glitterbeat je prilično mala i mlada, ali eksplozivna izdavačka kuća. U Sloveniji sam preko prijatelja iz Druge godbe upoznao njihovog suvlasnika i producenta Chrisa Eckmana. Svidjelo mu se šta radim, meni se svidjelo šta on radi i odlučili smo sarađivati. To je zaista romantična priča, bez utjecaja velikih agencija, bez ulaganja velikog novca, bez uobičajenog ludila u toj industriji. Glitterbeat ima zaista sjajan pristup - objavljuju ono što im se sviđa. Živimo u svijetu gdje je taj pristup rijedak i dragocjen".

Damir je govorio i o porodici muzičara u kojoj je rođen i odrastao, te pričao o svom djedu Zaimu Imamoviću, jednom od najutjecajnijih izvođača sevdalinke u bivšoj Jugoslaviji, te ocu Nedžadu.

Sevdah i beskrajne nijanse tuge

"Muzika je bila svuda oko mene i dok sam odrastao otkrio sam da znam sve te pjesme, načine pjevanja, akorde, tekstove... Nisam ulagao nikakve napore, već mi je sevdah došao sam od sebe, kao dar. Na neki način čak sam i bježao od njega, studirao sam filozofiju, radio druge stvari. U jednom trenutku 2004. godine iznenada sam shvatio da mi je dato nešto dragocjeno i osjetio sam obavezu, neku vrstu izazova da od toga napravim nešto kreativno. Održao sam prvi koncert i doživio uspjeh. Uskoro je kreirana cijela nova scena", ispričao je Imamović za Huffington Post.

On je sevdah definisao kao "sestru fada, tanga, bluza, rembetika i bilo kojeg drugog žanra formiranog iz susreta različitih svjetova muzike, jezika i razmišljanja".

"Sevdah je veoma tužan, pogotovo za zapadnjačke uši. Nama koji smo odrasli uz njega predstavlja beskrajne nijanse tuge. Ipak, neke od tih nijansi nam više i ne zvuče tužno", priznao je muzičar.

Cijeli intervju sa Damirom Imamovićem možete pročitati na Huffington Postu.