Kultura
0

Hrvatski književnici na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

FENA
Na 20. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu bosanskohercegovačkoj publici osim nakladnika predstavit će se i hrvatski književnici Mate Maras, Tahir Mujičić, Julijana Matanović i Miljenko Jergović, izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Povjerenstva za program sarajevskog sajma knjiga Zoran Filipović.

Filipović je kazao kako Arsen Dedić zbog bolesti neće putovati u Sarajevo. "Naše autore pokušavamo dovesti što bliže publici", izjavio je, napomenuvši kako će u Sarajevu posjetiti jednu bošnjačku i jednu svjetovnu gimnaziju te Katolički školski centar. Dodao je kako će autori također gostovati i u srednjobosanskom gradiću Kaknju.

Na upit po kojem su kriteriju odabrani autori koji će u Sarajevu predstavljati hrvatsku književnost, Miljenko Jergović je rekao kako je Bosna poveznica među književnicima.

"Julijana Matanović i ja smo u Bosni rođeni, Mate Maras u Imotskom kao graničnom mjestu, a Tahir Mujičić je jedini Purger među nama", rekao je Jergović.

Osim kao književnik, Maras će se publici predstaviti i kao prevoditelj, jer prevodilačka književnost, kako je ustvrdio, čini 80 posto književnog korpusa u svakoj nacionalnoj književnosti.

Ovogodišnji sarajevski Međunarodni sajam knjiga i učila bit će otvoren od 23. do 28. travnja, a hrvatski nakladnici najnovija izdanja predstavit će na oko 200 četvornih metara izložbenog prostora.