Kultura
4

Hrvatska u EU, EU na NAFF-u

Klix.ba
Nema Neum samo čast prekidati kontinuitet Evropske unije u koju je Hrvatska jučer ušla. Počašćen je on i jednim drugim kontinuitetom. Teritorijalno neprekidivim, a umjetnošću potvrđenim. Naravno, radi se o Međunarodnom festivalu animacije koji je jučer prozujao kroz svoj drugi dan.

Nakon nešto dužeg odmora koji se javio kao neminovnost nakon subotnje zabave za posjetitelje i učesnike, suton je donio nove projekcije filmova koji se ove godine bore za jednu od osam tradicionalnih nagrada NAFF-a. Pa kad ih već spominjemo, nije zgorega ni utvrditi gradivo. Radi se naravno o grand prixu, nagradama za najbolju 2D i 3D animaciju, za najbolju animaciju glina/lutke; Nagrađuje NAFF i najbolju muziku, a tu su i nagrade za najbolji studentski film, za likovnost i naravno, zadnja ali možda najslađa, nagrada publike.

Sinoć se za netom nabrojana priznanja neumskog festivala animacije borilo šest filmova iz različitih dijelova Evrope. Kakve li slučajnosti zar ne? U noći kada Evropa u svoju uniju prima susjednu Hrvatsku, jedan mali Neum koji tu istu Uniju kažu, prekida, prima Evropu na jednu od svojih ljetnih terasa.

Angela Merkel nije došla na svečani prijem u Zagreb, no njemački animirani film "Kellerkind" autorice Julie Ocker je došao na NAFF. Francuzi su nas počastili sinoć sa čak tri filma u konkurenciji, intrigantnim "Angle Mort", kratkim "Louchebem" i posebno zanimljivim "Edmond was a donkey". Boje Poljske branio je film„The game“ dok su otočane Britance predstavljala dva filma "Moxie" i "20 000 leagues under the sea". Emociju kojom autori iz hladnih krajeva svijeta znaju dotaći i najtvrdokornija srca sinoć su nam donijeli Ukrajinci sa filmom "Christmas", a da NAFF nadilazi i granice EU dokazao je brazilski ostvaraj "This idea is not working".

Već večeras ljubitelje animacije, ali i sve one koji se slučajno zateknu na terasi hotela Sunce, od 21 sat očekuju projekcije novih animiranih filmova iz ovogodišnje konkurencije. Organizatori sve pozivaju, i poručuju, za ulazak u naše međunarodno društvance, nisu vam potrebni nikakvi pretpristupni pregovori. NAFF-u je dovoljno malo dobre volje i veselog raspoloženja i obostrano zadovoljstvo neće izostati, navedeno je u saopćenju za javnost.